Fler sjukhus stänger vårdplatser på grund av sjuksköterskebrist

Fler sjukhus stänger vårdplatser på grund av sjuksköterskebrist
Tomma sjukhussängar på många sjukhus blir följden av bristen på sjuksköterskor. Arkivbild: Colourbox

Åtta vårdplatser stängs i Västervik. 50 sjuksköterskor saknas i Mora.

16 januari 2015

Bristen på sjuksköterskor gör att det så gott som varje vecka kommer nya rapporter om stängda vårdplatser.

Tidigare denna vecka har Vårdfokus skrivit om kirurgcentrum vid Norrlands universitetssjukhus där antalet vårdplatser dras ner från 63 till 40 fram till mars.

Brist en längre tid i Västervik

I dag meddelar medicinkliniken vid Västerviks sjukhus att åtta vårdplatser stängs tillfälligt från den 1 mars. Hur länge det blir är oklart i dagsläget. ”Ambitionen är att så fort det är möjligt återgå till normalt vårdplatsantal”, säger ledningen i ett pressmeddelande.

Det har varit brist på sjuksköterskor vid Västerviks sjukhus en längre tid. Rekrytering pågår, bemanningsbolag utnyttjas, fördelningen undersköterskor och sjuksköterskor har justerats och mottagningsverksamheten på medicinkliniken har omprioriterats för att klara bemanningen på vårdavdelningar. Men med ytterligare vakanser som kommer att uppstå under vårvintern måste vårdplatserna minskas.

50 sjuksköterskor fattas i Mora

På Mora lasarett saknas totalt 50 sjuksköterskor vid medicinkliniken och kirurgkliniken. 27 vårdplatser på medicinkliniken hålls stängda och 12 vårdplatser på kirurgkliniken kan komma att stängas, rapporterar Mora tidning.

Sjuksköterskan Lena Freijs är områdessamordnare för sjukvården i norra och västra Dalarna och säger till tidningen att hon tyvärr har en pessimistisk syn på situationen. Hon tror inte att sjuksköterskebristen kommer att lösas inom en snar framtid och menar att både arbetsmiljö och löner måste bli bättre.

Mer om ämnet

Senaste jobben

Hämtar fler artiklar
Till Vårdfokus startsida