Operationer skjuts upp på flera håll i landet

Operationer skjuts upp på flera håll i landet
Det är akut brist på vårdplatser på flera sjukhus i landet. Foto: TT

Brist på sjuksköterskor och vårdplatser anges som anledning.

Antalet vårdplatser på kirurgcentrum vid Norrlands universitetssjukhus i Umeå kommer att dras ner rejält fram till mars. Det kommer att leda till att operationer skjuts upp och köerna blir längre, skriver Västerbottens-kuriren.

Enligt verksamhetschefen Torbjörn Myrnäs kommer antalet vårdplatser under veckorna att minskas från 63 till 40. Den främsta anledningen är sjuksköterskebristen.

– Det är en rejäl brist. Det ska vara 82 sjuksköterskor hos oss, nu har vi ungefär 70, säger Torbjörn Myrnäs till tidningen.

Svårt rekrytera sjuksköterskor

Att det fattas så många beror på att det har varit svårt att få tag på ersättare till dem som är föräldralediga, sjukskrivna eller tjänstlediga för vidareutbildning.

Enligt Torbjörn Myrnäs hoppas man kunna anställa fler och åtminstone öppna en del av de stängda vårdplatserna i mars, men troligtvis inte alla.

Operationer skjuts upp i Skåne

Även i Region Skåne är läget just nu ovanligt pressat när det gäller brist på vårdplatser och lasarettet i Helsingborg har fått sätta in alla resurser för att ta hand om akuta och inlagda patienter.

– Tyvärr har vi tvingats skjuta upp och planera om operationer, men vi gör allt vi kan för att genomföra planerade canceroperationer, säger Björn Zackrisson, förvaltningschef för Skånevård Sund, i ett pressmeddelande.

I förra veckan gick region Skånes ledning ut och berättade att man hoppas kunna öppna 100 stängda vårdplatser inom kort eftersom man lyckats rekrytera nya sjuksköterskor.

Mer om ämnet

Hämtar fler artiklar
Till Vårdfokus startsida