Fruktad ehec-bakterie drabbar skolbarn i Lycksele

Den allvarliga magtarmbakterien ehec har upptäckts på Furuviksskolan i Lycksele. Tre barn som insjuknat har vårdats på sjukhus för komplikationer. UPPDATERAD 11:30

Barnen smittades för ungefär en månad sedan, troligtvis inom förskoleverksamheten på skolan. Men hittills finns bara tre kända fall.

Smittskyddsenheten vid Västerbottens läns landsting arbetar för att begränsa utbrottet genom att informera om ehec och uppmana till god handhygien. Man råder också föräldrar att söka vård för barn som får symtom på sjukdomen.

– Vi har tagit flera prover men inte upptäckt fler än de här tre fallen, så vi hoppas att smittspridningen har stoppats, säger biträdande smittskyddsläkare Johan Wiström.

Smittskyddsenheten försöker spåra smittkällan, men så här långt i efterhand är det svårt att ta reda på varifrån smittan kommer.

De tre barn som fått ehec har drabbats av följdsjukdomen hus, hemolytiskt uremiskt syndrom, och vårdats på sjukhus. Hus är en komplikation som ger kraftiga diarréer, sönderfall av röda blodkroppar och njursvikt.

Mer om ämnet

Hämtar fler artiklar
Till Vårdfokus startsida