Göteborg fick färre sökande till utbildningen för sjuksköterskor

Antalet sökande till sjuksköterskeutbildningarna ökar för varje år — men inte i Göteborg.

Antalet sökande till sjuksköterskeprogrammet i Göteborg har minskat flera år i rad, visar statistik från UHR, Universitets- och högskolerådet.

Men sett över hela landet har antalet sökande tvärtom ökat, visar siffror som Vårdfokus har tagit fram.

Antagningsstatistik

Vi har jämfört siffror för intagningen till vårterminerna fem år bakåt i tiden. Det totala antalet sökande har då ökat från 35 834 vårtterminen 2010 till 47 272 vårterminen 2014.

Samtidigt har antalet program också ökat. Men även när man tittar på enskilda universitet och högskolor så har de flesta haft fler och fler ansökningar för varje år.

I Göteborg sökte 1 604 sjuksköterskeprogrammet till denna termin. Tvärt emot övriga landet har det minskat år för år. 2010 hade man 2 242 sökande.

Siffrorna avser det totala antalet sökande, men trenden ser likadan ut om man tittar enbart på förstahandssökande.

Lönediskussioner

– Jag vet faktiskt inte varför det ser ut så här i Göteborg. Vi har ju haft mycket diskussioner kring sjuksköterskornas löner på Sahlgrenska universitetssjukhuset, men om det har någon betydelse kan inte jag bedöma, säger Kristin Falk, ansvarig för sjuksköterskeutbildningen vid Göteborgs universitet.

Men sjuksköterskestudenter i Göteborg som Vårdfokus talat med tror att de låga lönerna avskräcker unga från att satsa på en sjuksköterskeutbildning.

– För tre års studier kan du få många andra jobb där du får bättre betalt, högre status, bättre karriärmöjligheter och en vettigare arbetsmiljö, säger John Thunberg som blir färdig sjuksköterska i år.

Han befarar att ännu fler kommer att välja bort yrket framöver om inte lönerna och arbetsvillkoren blir bättre.

– Tyvärr tappar vi nog många empatiskt sinnade unga människor som skulle vilja jobba inom vården, tror John Thunberg.

Mer om ämnet

Hämtar fler artiklar
Till Vårdfokus startsida