Nyfärdiga sjuksköterskor vägrar acceptera löneläget på Sahlgrenska

Nyfärdiga sjuksköterskor vägrar acceptera löneläget på Sahlgrenska
Ronny Åkesson, Jennifer Johansson, Hanna Eriksson, Amanda Eliasson, Jacob Söderberg, Sara Klingstedt, John Thunberg, Clara Wickberg och Emil Hammarlind blir färdiga sjuksköterskor om några månader.

Att jobba på sjukhus är drömmen — men sjuksköterskorna som går ut från Göteborgs universitet i vår vägrar jobba för en lön under 25 000.

29 januari 2014

– Vi pratar mycket om det i vår klass och vi är många som känner att vi inte kan acceptera en lön på 22 500, som är vad Sahlgrenska och de andra sjukhusen i regionen erbjuder, säger sjuksköterskestudenten Clara Wickberg.

Både lön och arbetsvillkor

De är närmare 100 blivande sjuksköterskor i hennes klass och för de flesta är drömmen att jobba på sjukhus.

– Ja, det är klart att man skulle vilja göra det, men vi ser också att det ges så mycket bättre villkor, både när det gäller lön och arbetsmiljö, i kommunerna eller i Norge, säger Clara Wickberg.

Själv tänker hon söka sommarjobb på sjukhusen i Göteborg, men kommer att stå på sig när det gäller lönekravet på 25 000 kronor.

– Men jag har hört från andra som redan varit på intervju att lönen inte är förhandlingsbar.

Ligger efter andra

Ingångslönen för nyutbildade sjuksköterskor i Västra Götalandsregionen är i dag 22 500 kronor. Därmed ligger man en bra bit efter till exempel landstinget i Sörmland som betalar 24 000 eller Akademiska sjukhuset i Uppsala som i vissa fall betalar 25 000. Och som sjuksköterska i kommunerna kan du få mer än så. Även jobb i Norge eller för bemanningsföretag betalas med flera tusen mer per månad.

– Om vi skulle höja lönerna för alla nyutbildade måste vi även höja för övriga sjuksköterskor som redan är anställda. En generell höjning med 1 000 kronor skulle kosta 100 miljoner och de pengarna har inte vi, säger Anne Skånberg, personalchef på Sahlgrenska universitetssjukhuset.

Satsar på löneutveckling

Hon hänvisar i stället till att Sahlgrenska nu satsar på att sjuksköterskor ska ha en bra löne- och kompetensutveckling. Nyutbildade sjuksköterskor kan få 500 kronor mer om de först går en introduktionsutbildning under våren och just nu får ett 30-tal sjuksköterskor betald specialistutbildning på arbetstid, vilket sen ger 2 000 kronor mer i månaden.

– Tillsammans med de pengar vi får från regionen för en särskild lönesatsning på sjuksköterskor gör allt detta att man kan komma upp i en lön på 27-28 000 redan efter några år, säger Anne Skånberg.

Unga är rörliga

John Thunberg är klasskamrat med Clara Wickberg och tycker det är bra att Sahlgrenska har börjat arbeta med lönefrågan, men han menar att det man gjort hittills inte räcker. Och precis som Clara Wickberg tror han att de flesta kommer att välja bort sjukhusen i Göteborg som sitt första jobb.

– Det här är en markering mot arbetsgivaren, att vi väljer bort dem tills de kan erbjuda bättre löner och bättre arbetsvillkor. Ett arbetsliv är långt och unga människor är rörliga. För de flesta är det inga problem att jobba någon annanstans en period.

Mer om ämnet

Hämtar fler artiklar
Till Vårdfokus startsida