Hundratals operationer kan försenas på Sahlgrenska

Hundratals operationer kan försenas på Sahlgrenska
Enligt verksamhetschefen för neurologi och neurokirurgi vid Sahlgrenska universitetssjukhuset riskerar ett 60-tal operationer i månaden försenas om bristen på sjuksköterskor består. Arkivbild: Mostphotos

Verksamhetschef varnar för konsekvenserna av sjuksköterskebristen. Uppdaterad 2015-08-19 kl 16:15.

19 augusti 2015

Enligt Goran Delic, verksamhetschef för neurologin och neurokirurgin vid Sahlgrenska universitetssjukhuset i Göteborg, är bristen på sjuksköterskor nu så stor att hundratals operationer riskerar att försenas inom den närmaste framtiden.

Enligt ett uttalande i Göteborg-Posten kommer sjukhuset från den 1 september tvingas stänga 5 av totalt 27 neurokirurgiska vårdplatser.

Vissa hjärntumörer opereras inte

Det gör att exempelvis patienter med subduralhematom (mindre blödningar i hjärnan som främst drabbar äldre) får sina operationer försenade, liksom vissa hjärntumörer.

Om inte avdelningen lyckas behålla och rekrytera nya sjuksköterskor riskerar 60 neurokirurgiska operationer i månaden att försenas.

– Det tar sex månader att lära upp en sjuksköterska till den här typen av vård. Så med samma situation året ut är det 250 operationer vi talar om, säger Goran Delic till Göteborgs-Posten.

Till Vårdfokus säger han dock att siffran 250 operationer är av ”spekulativ karaktär”. Inga operationer kommer att ställas in, utan fördröjas.

Utredning av epilepsi och Parkinson försenas

På neurologavdelningen stängs 9 av totalt 20 platser, vilket bland annat kommer att leda till försenade utredningar för patienter med epilepsi och Parkinsons sjukdom, liksom utprovning av andningsutrustning till patienter med ALS.

Som Vårdfokus berättat tidigare har Vårdförbundet i Västra Götaland begärt att Arbetsmiljöverket kopplas in för att komma tillrätta med den kaotiska situation som uppkommit på medicinkliniken till följd av bristen på sjuksköterskor.

Mer om ämnet

Hämtar fler artiklar
Till Vårdfokus startsida