Kirurgkliniken i Falun öppnar stängda vårdplatser

Kirurgkliniken i Falun öppnar stängda vårdplatser
Åtta stängda vårdplatser öppnas på kirurgkliniken vid Falu lasarett.

Bonusen har gjort det lättare att få sjuksköterskor som vill jobba natt och skift. UPPDATERAD kl 16:00

Redan på måndag öppnas åtta av de 20 vårdplatser som har varit stängda på kirurgkliniken vid Falu lasarett. Öppnandet av vårdplatser innebär att fler operationer kan planeras.

Divisionschefen Tomas Riman gick först ut med ett pressmeddelande där han sade att man lyckats rekrytera flera sjuksköterskor. Senare kom en rättelse där det framgick att det inte handlar om några nyrekryteringar, utan att man fått redan anställda sjuksköterskor att gå med på att arbeta mer natt och på roterande scheman i och med den nya bonusen. 

5 000 kronor i bonus

Det var i början på förra veckan som landstinget presenterade ett nytt bonussystem för att ge bättre villkor för sjuksköterskor som arbetar natt och skift. Överenskommelsen är utformad som ett ensidigt arbetsgivaravtal, eftersom Vårdförbundet i dagsläget inte tecknar några lokala arbetstidsavtal.

Störst bonus, 5 000 kronor, får de som arbetar ständig natt eller de som arbetar minst 4,5 nätter och varannan helg. Därefter trappas bonusen ner, de som arbetar minst var tredje helg och inga nätter får 2 000 kronor extra i månaden.

Mer om ämnet

Hämtar fler artiklar
Till Vårdfokus startsida