Bonus på 5 000 kronor för natt och helgarbete i Dalarna

Bonus på 5 000 kronor för natt och helgarbete i Dalarna
Bonusen varierar mellan 2 000 och 5 000 kronor per månad beroende på hur mycket natt och helg man arbetar. Arkivbild: Colourbox

Sjuksköterskor i landstinget kan välja att ta pengarna eller korta arbetstiden.

I dag presenterades detaljerna i den överenskommelse mellan Vårdförbundet och landstinget Dalarna som förhoppningsvis ska göra det lättare att rekrytera sjuksköterskor till natt- och skiftarbete.

– Jag är glad att vi får den här lösningen och hoppas att det kommer att leda till att arbetsbördan nu lättar för alla våra medlemmar som i dag tvingas arbeta mycket övertid, säger Kerstin Erlandson, ordförande för Vårdförbundet Dalarna.

Mellan 2 000 och 5 000 i bonus

Överenskommelsen är utformad som ett ensidigt arbetsgivaravtal, eftersom Vårdförbundet i dagsläget inte tecknar några lokala arbetstidsavtal.

Störst bonus, 5 000 kronor, får de som arbetar ständig natt eller de som arbetar minst 4,5 nätter och varannan helg.

Därefter trappas bonusen ner för dem som arbetar minst var tredje helg och inga nätter. De får 2 000 kronor extra i månaden.

Kan välja att korta arbetstiden

– Men vi vet att för många av våra medlemmar är tid viktigare än pengar. Därför kan man använda den här bonusen till att gå ner i tid med bibehållen lön, säger Kerstin Erlandsson.

Varje medarbetare får hantera bonusen som man själv vill, i samråd med arbetsgivaren. Som exempel ges att den som väljer att ta ut en bonus på 5 000 kronor i tid kan gå ner och arbeta 85 procent med bibehållen lön.

Överenskommelsen kommer att kosta landstinget i Dalarna 75-80 miljoner kronor. Förhoppningen är att det nu ska bli lättare att rekrytera de sjuksköterskor som behövs. Enbart inom kirurgin fattas i dagsläget 25 procent av sjuksköterskorna vilket innebär att ett 70-tal skulle behöva rekryteras.

Mer om ämnet

Hämtar fler artiklar
Till Vårdfokus startsida