Nya Karolinska

Konsultnotor utreds av Karolinska

Konsultnotor utreds av Karolinska
Konsulterna från BCG har fakturerat Karolinska universitetssjukhuset för 2 800 kronor i timmen - 13 timmar per dag. Arkivbild:TT

Fakturor utan underlag. Konsulter som beter sig som prao-elever. Nu tillsätter Karolinska universitetssjukhuset en internutredning för att räta ut frågetecken gällande samarbetet med Boston Consulting Group.

I flera artiklar har Dagens Nyheter granskat Karolinska universitetssjukhusets användning av konsulter från företaget Boston Consulting Group, BCG.

Som även Vårdfokus tidigare berättat har BCG lanserat styrmodellen ”värdebaserad vård” och sedan engagerats i att införa den pågående omorganisationen som går ut på att dela upp universitetssjukhusets olika verksamheter i teman.

Betalat för vad?

Flera misstänkta missförhållanden har lyfts fram i ljuset av DN, senast i dag att konsulterna ska ha fakturerat för 2 800 kronor i timmen med arbetsdagar på 13 timmar trots att det bryter mot arbetstidslagen. Enligt källor till tidningen stämmer det inte att konsulterna arbetet så mycket. Exakt vad konsulterna ägnat sin arbetstid åt har sjukhuset haft svårt att svara på eftersom det inte funnits några skrivna underlag till fakturorna, vilket sjukhuset nu ska utreda.

Det finns också uppgifter om ett stort missnöje med konsulternas arbete bland sjukhusets personal, bland annat att det handlat om unga oerfarna konsulter utan erfarenheter av vården som blivit som ett filter mellan de anställda och ledningen.

En sjuksköterska berättar för DN att en konsult som tagits in för att underlätta den tematiska omorganisationen betedde sig som en ”prao-elev”.

”Det kändes som om han aldrig hade varit inne på ett sjukhus tidigare, och när han fick ta på sig gröna arbetskläder för att studera vårt arbetssätt på avdelningen sprang han runt och tittade sig i spegeln och sa ’kolla jag ser ut som en alien'”, säger sjuksköterskan till tidningen.

Misstänkta kopplingar

Det finns också misstankar om en jävssituation, då majoriteten av årets konsultfakturor från BCG har produktionsdirektör Andreas Ringman Uggla som referens. Han har gått direkt från en tjänst på konsultföretaget BCG till sitt nuvarande arbete i sjukhusets ledning.

Enligt DN har varje konsult i år fakturerat månadskostnader på 700 000 kronor utan ordentliga fakturaunderlag. Under 2016 fakturerade BCO totalt för 90 miljoner kronor.

Karolinska universitetssjukhusets internutredning kommer att göras av Ole Alvin, chef för sjukhusets internrevision, och den ska vara färdig den sista januari 2018.

Mer om ämnet

Hämtar fler artiklar
Till Vårdfokus startsida