Lyckat projekt med hundar inom den rättspsykiatriska vården

Lyckat projekt med hundar inom den rättspsykiatriska vården
Cirkelledaren Elisabeth Pykkön Eriksson med golden retrievern Molly, Josefine Johansson, och specialistsjuksköterskan Matilda Iversen Ahrén med dvärgpudeln Ludde. Foto: Akademiska sjukhuset

Sjuksköterskornas hundprojekt gav patienterna en möjlighet att träna samspel, social och empatisk förmåga.

Under våren har en grupp patienter inom rättspsykiatrin vid Akademiska sjukhuset i Uppsala fått möjlighet att medverka i studiecirkeln ”Hund för alla”.

– Vi hade märkt att patienterna uppskattade de gånger då någon personal haft med sin hund så när jag såg att landstinget i sitt kulturutbud erbjöd studiecirkeln ”Hund för alla” beslöt vi ha det som pilotprojekt. Umgänget med hundarna var ett välkommet avbrott i en annars ganska styrd livssituation, berättar sjuksköterskan Josefine Johansson.

Saknar sina djur

Det blev tio mingelträffar med sex hundar och deras hundförare, en kvällstimme i veckan under våren för de sex patienter som anmält sig. Några tränade agility och andra tricks med hundarna, eller satt bara och klappade dem beroende på hundarnas skick för dagen – och deltagarnas förstås.

– Det blev jätteuppskattat och det var väldigt roligt att se deltagarnas glädje. Vi visste ju inte alls hur det skulle tas emot. Flera av dem berättade om hundar de hade haft och tricks de hade gjort med dem. Det blev en naturlig samtalssituation, och vi har förstått att de saknat djuret under vårdtiden, säger Josefine Johansson.

Fortsätter i höst

Studiecirkeln ”Hund för alla” arrangerades tillsammans med Studiefrämjandet och Uppsala hund och aktivitetscenter. I höst får ett nytt gäng patienter chansen.

– Då har vi tänkt strukturera träffarna lite mer, med speciella teman för varje träff. Till exempel agility ute en gång, tricks inne en annan och samarbetsövningar patienterna emellan en tredje, säger Josefine Johansson.

Önskemål finns att utvärdera effekterna inom ramen för en studie. Tidigare forskning inom geriatrik och vård av missbrukare har visat att patienter blir mindre aggressiva och får mindre ångest genom kontakten med hundar. Man har även sett ett minskat behov av lugnande läkemedel och positiva effekter på blodtrycket.

Mer om ämnet

Hämtar fler artiklar
Till Vårdfokus startsida