Norrbottens Sjukvårdsparti gör rekordval

Norrbottens Sjukvårdsparti gör rekordval
Norrbottens Sjukvårdsparti får 19 mandat.

Det äldsta vårdpartiet gör sitt bästa val sedan starten för 20 år sedan. Viktigaste frågan är att decentralisera vården.

Norrbottens Sjukvårdsparti har suttit i landstingsfullmäktige sedan 1994. Nu går de starkt framåt och får 19 mandat, 6 fler än i förra valet, enligt de preliminära siffrorna. Med det blir de näst största parti efter Socialdemokraterna. Men det är oklart om de får någon vågmästarroll eftersom även Sverigedemokraterna gick framåt.

Missnöje bakom framgången

Tina Kotkaniemi är sjuksköterska och ersättare i landstingsfullmäktige för Norrbottens Sjukvårdsparti. Hon anger missnöje som förklaring till partiets framgångar.

– Sjukvården centraliseras och till exempel operationsverksamheten vid sjukhuset i Kalix har lagts ned, men vi vill decentralisera, säger hon.

Norrbotten är ett jättelän med stora avstånd. Därför får många patienter åka långt för sina undersökningar och risken är att de struntar i dem, menar Tina Kotkaniemi.

– Mammografibussen åker inte längre till alla ställen, säger hon.

Förbättra personalpolitiken

Ett annat problem är personalpolitiken och partiet anser att landstinget måste bli bättre på att behålla sin personal.

– På en av våra bästa vårdcentraler sade majoriteten av läkarna upp sig. Arbetsgivaren kan inte bara lösa det med inhyrd personal, säger Tina Kotkaniemi.

Ännu är det för tidigt att säga hur partiet kommer att använda sitt ökade inflytande, men som ett exempel på tidigare framgångar anger hon aortascreening av alla 65-åriga män i länet som införs i år.

Mer om ämnet

Hämtar fler artiklar
Till Vårdfokus startsida