Örebro satsar miljoner på akutvården

Landstingsstyrelsen föreslår akutläkare och betald specialistutbildning för sjuksköterskor på akutkliniken.

1 september 2014

Akutkliniken på Universitetssjukhuset i Örebro är en av många arbetsplatser som har haft svårt att rekrytera sjuksköterskor under sommaren. Man försökte att rekrytera 20, men lyckades bara hitta 14.

– Vi klarade sommaren, men rekryteringen var kaotisk, säger sjuksköterskan Daniel Gustafsson.

Trycket på akuten fortsätter, trots att sommaren är över. För att förbättra situationen har landstingsstyrelsen i Örebro beslutat att satsa på akutläkare, samt på heltidstjänster och betald specialistutbildning för akutklinikens sjuksköterskor.

Svårt behålla kompetens

– Det här behövs verkligen. Historiskt har det inte varit svårt att rekrytera sjuksköterskor till akutsjukvård. Dramatiken och det snabba tempot lockar, men svårigheten för oss är att behålla kompetens, säger Daniel Gustafsson.

Han är en av dem som kommer att tacka ja till landstingets erbjudande om betald specialistutbildning. Han är också en av dem som ser fram emot satsningen på akutläkare.

– I dag kommer läkare hit från olika kliniker utan att ha akutsjukvård som huvudintresse eller specialitet. För oss sjuksköterskor gör det en enorm skillnad om vi har at-läkare eller läkare som är specialistutbildade inom akutsjukvård. Här gäller det att direkt veta vad som ska göras.

Bra med heltidstjänster

Heltidstjänster till alla som vill ha det är den del i förslaget som Sahra Strandberg, ordförande för Vårdförbundets avdelning i Örebro, än så länge är mest positiv till.

– Förslaget budgeterar i första hand för fler läkartjänster så jag vet inte riktigt vad det kommer att innebära för våra medlemmar. Men visst är det positivt med betald specialistutbildning, och erbjudandet om heltidstjänster är väldigt bra, säger hon.

Hittills har sjuksköterskorna på akutkliniken haft 75-procentiga tjänster med flexibel tjänstgöringsgrad upp till heltid.

– Det har fungerat, men det är tryggare med heltidstjänster. Om det införs tror jag definitivt att det blir lättare att rekrytera sjuksköterskor till akuten, säger Daniel Gustafsson.

Landstingsstyrelsen räknar med att satsningen på att förbättra universitetssjukhusets akutmottagning görs inom befintlig budget. Den beräknas kosta 7,7 miljoner och ska vara helt genomförd 2018.

Mer om ämnet

Senaste jobben

Hämtar fler artiklar
Till Vårdfokus startsida