Akutsjukhusen måste fortsätta hålla vårdplatser stängda

Akutsjukhusen måste fortsätta hålla vårdplatser stängda
Trots att sommaren är över tvingas många akutsjukhus fortfarande hålla vårdplatser och hela avdelningar stängda på grund av sjuksköterskebristen. Arkivbild: Colourbox

Bristen på sjuksköterskor gör att Karolinska universitetssjukhuset fortfarande har 400 vårdplatser stängda.

Sommaren är snart över och de senaste tio dagarna har sjukhuset öppnat 276 vårdplatser, men det betyder ändå att omkring 400 fortfarande är stängda.

Karolinska sjukhusets sommarplan innebar att man stängde 671 av sina totalt 1 616 vårdplatser i Huddinge och Solna. Enligt chefläkaren Gunnar Öhlén visar den nyligen färdiga statistiken att man har hållit sig till planen hyfsat bra, men haft i snitt elva färre vårdplatser än planerat.

Blir kvar på akuten

Gunnar Öhlén håller med Vårdförbundet och andra som säger att orsaken till att så många vårdplatser stängs är att det är svårt att rekrytera sjuksköterskor. Inte bara under sommaren utan också under resten av året. Han ser att personalbristen får konsekvenser.

– Patienter måste vänta länge på akuten på grund av att det är svårt att hitta slutenvårdsplatser. Många blir till och med liggande över natten. Det skapar ökade utmaningar i systemet när det tar tid att hitta vårdplatser. Det är inte bra för patientsäkerheten att det är så trångt.

Utmaningarna gäller också personalen.

– Det blir en ansträngd arbetssituation när hela systemet är fullbelagt.

Sjuksköterskebrist på fler håll

Från flera sjukhus i landet rapporteras om samma sak: brist på sjuksköterskor leder till stängda vårdplatser fast sommaren är över. Sydsvenskan skriver om att Skånes universitetssjukhus stänger en hel medicinavdelning under en vecka i september på grund av svårigheten att rekrytera sjuksköterskor.

Nerikes Allehanda skriver att Universitetssjukhuset i Örebro har tvingats stänga 26 vårdplatser på sjukhusets två största kliniker. Sahra Strandberg, Vårdförbundets ordförande i Örebro, säger till tidningen att det är en villkorsfråga. Låga löner och dåliga arbetsvillkor får sjuksköterskor att säga nej till akutsjukhusen.

I våras skrev Vårdfokus om att åtskilliga sjukhus tvingades stänga vårdplatser på grund av sjuksköterskebristen. Norrlands universitetssjukhus, Akademiska sjukhuset i Uppsala och Mälarsjukhuset i Eskilstuna var några av dem.

Mer om ämnet

Hämtar fler artiklar
Till Vårdfokus startsida