Sjuksköterskeimport ska rädda Värmlands sjukvård
Värmlands landstingsledning vill hyra in fler sjukköterskor från EU:s fattigare länder - om det behövs.
–Med den brist på sjuksköterskor som det är i hela Sverige så är det här den enda lösningen för att kunna garantera patientsäkerheten och se till att operationer blir av, säger Jane Larsson, centerpartistiskt landstingsråd i Värmlands läns landsting.
Vårdfokus har tidigare berättat om att ett nytt bemanningsföretag är på väg att etablera sig i Sverige, med hyrsjuksköterskor från Ungern och Lettland som hyrs ut via ett bolag i Litauen.
Saknar många sjuksköterskor
Hittills har Värmlands läns landsting anlitat två bemanningssjuksköterskor via det här bolaget. De arbetar på Arvika sjukhus som just nu saknar 15 sjuksköterskor. Blir det fortsatt svårt med bemanningen kan landstingsledningen tänka sig fler sjuksköterskor från Europa, berättar Jane Larsson.
Hur ställer du dig till att sjuksköterskorna är anställda i Lituaen och inte har svenskt kollektivavtal?
– Det är svårt för mig att svara på. Vi kan inte påverka det precis som vi inte kan kontrollera om en svensk hyrsjuksköterska med en annan anställning har kollektivavtal. Men vi vet att bolaget som hyr ut sjuksköterskorna är med i Almega och det är dem vi sluter avtal med.
Som att åka till Norge
Vårdförbundet tycker att ni borde anställda sjuksköterskorna själva istället för att hyra in dem, för att kunna säkra deras villkor. Varför gör ni inte det?
– Ja, det skulle vi ju kunna göra. Men det är inte alldeles säkert att sjuksköterskorna vill flytta hit och bo här. Våra värmländska sjuksköterskor åker till Norge tillfälligt och jobbar. Det här är samma sak, med den skillnaden att de här sjuksköterskorna kommer lite längre bort ifrån och måste lära sig ett annat språk för att kunna komma till Sverige och arbeta.
Skulle ni kunna höja lönerna för att få fler sjuksköterskor att stanna i Värmland?
– Förra året satsade vi på sjuksköterskorna, men hur mycket vi än vill så har vi inte ekonomi att dubbla det. Vi får konkurrera med annat som kompetensutveckling och bra scheman. Sedan finns det en naturlig arbetsrotation i Europa och många unga sjuksköterskor vill testa att jobba i ett annat land.
Svårt att sia om framtiden
Hur många bemanningssjuksköterskor från Europa kommer ni att ha i verksamheten om ett år?
– Oj, det är jättesvårt att svara på. Vi har två i dag och vem vet. Det kanske inte är någon eller så är det tjugo. Det hänger på hur många som behövs, hur sjukdomsutvecklingen är och hur många som utbildar sig och stannar kvar i yrket.