Sjuksköterskor blir undersköterskor på Karolinska

Sjuksköterskor blir undersköterskor på Karolinska
– Sådana här beslut urholkar synsättet på högspecialiserad vård, säger Jane Stegring, vice ordförande i Vårdförbundets Stockholmsavdelning.

Vårdförbundet protesterar mot att gastrocentrum omvandlar sex tjänster.

21 januari 2014

Karolinska universitetssjukhuset i Solna tänker omvandla sex tjänster för sjuksköterskor till fem tjänster för undersköterskor, samt en halv för vardera sjukgymnast och farmaceut. 

– Den här förändringen är ett hot mot patientsäkerheten. Vi vill tvärtom öka antalet specialistsjuksköterskor. Med arbetsgivarens synsätt riskerar vi att gå åt andra hållet. Det är alarmerande, säger Jane Stegring, vice ordförande för Vårdförbundets Stockholmsavdelning, som var med under mbl-förhandlingen i fredags.

Urholkar synen

Hon ifrågasätter vad Karolinska universitetssjukhusets ledning menar med högspecialiserade vård.

– De försöker lösa arbetsmiljöproblem som finns på grund av bristen på sjuksköterskor genom att byta ut tjänsterna till ickelegitimerad personal. Blir det högspecialiserad vård?

Jane Stegring anser att den här typen av beslut urholkar synen på att arbeta på Karolinska.

– Om det får fortsätta normaliseras liknande lösningar för att ersätta sjuksköterskor. Var finns ledarskapet för det nya högspecialiserade sjukhuset, som det har satsats miljarder på?

Tidigare gjordes tvärtom

Under mbl-förhandlingen menade arbetsgivarsidan att förändringen skulle leda till förbättrade arbetsförhållanden för sjuksköterskorna, som ska kunna fokusera på sina arbetsuppgifter när de blir avlastade av undersköterskorna, vilket Jane Stegring inte håller med om. Istället handlar det enligt henne om att man under en längre tid inte lyckats locka några sjuksköterskor till de tjänster som finns och att det här är sätt att komma runt bristen på sjuksköterskor.

Vårdfokus har utan resultat sökt vårdchefen för de berörda avdelningar som ingår i gastrocentrum på Karolinska universitetssjukhuset.

Mer om ämnet

Hämtar fler artiklar
Till Vårdfokus startsida