Sjuksköterskorna flyr Sahlgrenska

Sjuksköterskorna flyr Sahlgrenska
Problemen startade 2006, efter att Ledningsbolagets bemanningsmodell anammats försvann all luft ur systemet, enligt Marita Tenggren. Foto: Ulf Huett

Trots att sommaren är över är många vårdplatser stängda.

Inom barnsjukvården, kirurgin och psykiatrin hålls vårdplatser stängda på grund av brist på sjuksköterskor.

Grundorsaken är sjuksköterskornas låga löner och den allt sämre arbetsmiljön, anser Vårdförbundet.

– Sjuksköterskorna finns, men någon annanstans. Så länge Sahlgrenska vägrar att betala de nyfärdiga vad de begär, 24 000 kronor i ingångslön, kommer problemen att kvarstå, säger Marita Tenggren, Vårdförbundets avdelningsordförande i Västra Götaland.

Alarmerande sommarsiffror

I går släppte Vårdförbundet sin rapport över sommarsituationen (se länk). Den visar att läget har varit mycket bekymmersamt i de flesta av länen och att det generellt sett varit svårt att få tag på sjuksköterskor under sommaren.

Men på många håll i landet hålls vårdplatser fortfarande stängda på grund av sjuksköterskebrist. Vårdfokus har tidigare berättat om läget i Sörmland, Västerbotten, Västmanland, Uppsala och på Karolinska. Nu läggs även Sahlgrenska universitetssjukhuset i Göteborg till den listan. Det råder brist på sjuksköterskor på i stort sett varenda klinik.

Enligt en artikel i dagens Göteborgs-Posten är situationen som allvarligast inom psykiatrin, kirurgin och barnsjukvården.

Stängda vårdplatser

  • På Drottning Silvias barnsjukhus saknas åtta sjuksköterskor vilket lett till att tolv slutenvårdsplatser fått stängas.
  • För en vecka sedan stängdes sju vårdplatser på en av kirurgavdelningarna eftersom det saknas sju sjuksköterskor.
  • I måndags halverades antalet platser från 24 till 12 på Rågården, som är nybyggt och har hand om de rättspsykiatriska patienterna.
  • Så sent som i går rapporterades att det saknas elva barnmorskor inom förlossningen.

– Sjuksköterskorna söker sig till andra arbetsplatser eller till Norge. Dels därför att de betalar bättre men också för att de kan erbjuda en bättre arbetsmiljö för våra medlemsgrupper, säger Marita Tenggren.

Problemen startade 2006. Efter att Ledningsbolagets snäva bemanningsmodell anammats försvann all luft ur systemet, enligt Vårdförbundet.

Allt färre specialistutbildade

Inom slutenvården råder det brist på såväl grundutbildades som specialistutbildade sjuksköterskor. Som exempel på det senare tar Marita Tenggren att det under de senaste tio åren konstant har blivit allt färre inom Sahlgrenska som har en specialistutbildning. På Drottning Silvias barnsjukhus har andelen sjuksköterskor med specialistutbildning dalat från 70 till 38 procent.

Mer om ämnet

Hämtar fler artiklar
Till Vårdfokus startsida