Skånes universitetssjukhus beordrar in personal i sommar

Skånes universitetssjukhus beordrar in personal i sommar
Sommarsemestern är hotad för personalen på Skånes universitetssjukhus. Arkivbild: Anders Olsson.

De anställda vid Skånes universitetssjukhus kan gå miste om sin sommarledighet. Om inte personalen anmäler sig frivilligt för extrapass innan fredag förlorar man dessutom den utlovade bonusen.

På sitt intranät meddelade ledningen för Skånes universitetssjukhus i går att det blir aktuellt med beordringar för att få sommarschemat att gå ihop. Tidigare har man försökt locka personalen med bonusar, 5000 kronor per framskjuten semestervecka samt 100 kronor extra i timmen, för att lösa sommarkrisen.

”Rena utpressningen”

Detta erbjudande står än så länge kvar, men endast om man anmäler sig frivilligt fram till och med fredag. Efter det gäller ordinarie ersättning vid beordringar.

– Det är rena utpressningssituationen. Jag har aldrig tidigare hört att man ska bryta folks semestrar på det här sättet. Det tyder på att bonusarna inte fallit väl ut, och att våra medlemmar faktiskt vill vara hemma med sina familjer och semestra, säger Mats Runsten, ordförande för Vårdförbundet Skåne.

Saknas fyra tusen arbetspass

Sjukhuschefen Jan Eriksson menar dock att läget är så prekärt att man inte har några alternativ. Till Sydsvenskan säger han att det just nu saknas fyra tusen arbetspass om åtta timmar för att man ska klara en rimlig bemanning. Om läget förblir oförändrat kommer sjukhuset att tvingas stänga 80 vårdplatser.

– Det är orimligt av både patientsäkerhetsskäl och arbetsmiljöskäl. Vi ber våra medarbetare att boka sig för extra arbetspass eller skjuta på en semestervecka. Att ställa sig till förfogande för patienterna och för kollegerna, säger Jan Eriksson, till tidningen.

Samtidigt garanteras ingen att undgå beordringar, oavsett om man ställer upp frivilligt eller inte. I brevet skriver ledningen att ”medarbetare som anmäler sig till frivilliga extrapass senast fredag kommer om möjligt att undantas från kommande beordring”.

Beordringar gäller vid oförutsedda händelser

Mats Runsten lovar att Vårdförbundet ska granska varje enskilt beordringsfall grundligt.
– Beordringar är befogat vid oförutsedda händelser som krig, epidemier eller stora olyckor. Att det blir sommar igen är ingen oförutsedd händelse. Här måste arbetsgivaren ha torrt på fötterna, säger han.

För att läsa mer om reglerna kring beordring, följ länk till höger.

Mer om ämnet

Senaste jobben

Hämtar fler artiklar
Till Vårdfokus startsida