SKL kritiserar att mobiler tillåts på rättspsyk

SKL kritiserar att mobiler tillåts på rättspsyk
Sveriges kommuner och landsting, SKL, rasar mot det domslut som man menar i praktiken upphäver mobilförbudet inom rättspsykiatrin. Arkivbild: Mostphotos

Nyligen beslutade högsta förvaltningsdomstolen att inte ompröva fallet som ger en patient rätt att ha mobil på rättspsykiatriska kliniken i Växjö. Beslutet hindrar arbetet för en säker vård, anser SKL som är mycket kritisk till beslutet.

Beslutet innebär ett orimligt ingrepp i landstingets verksamhet, skriver arbetsgivarorganisationen Sveriges kommuner och landsting, SKL, i dag på sin hemsida.

Utan ett generellt förbud finns en risk att patienter använder varandras telefoner. Detta kan i sin tur leda till utpressning och bråk, skriver SKL:s ordförande Anders Knape (M) tillsammans med landstingstyrelsens ordförande i Kronoberg, Suzanne Frank (M).

Rapporteringen om intagna som har använt telefoner och datorer för att ladda ner barnpornografi, handla med vapen och hota brottsoffer visar på andra uppenbara risker med att inte ha ett generellt förbud, skriver de.

De båda vänder sig även mot Socialstyrelsens krav på att regionklinikens larmbågar ska tas bort. Socialstyrelsens invändning mot bågarna har varit att dessa går att likställas med kroppsvisitation, en åtgärd som kräver individuella prövningar vid varje tillfälle.

Men att sätta likhetstecken mellan larmbågar och kroppsvisitationer är enligt Anders Knape och Suzanne Frank en fyrkantig lagtolkning, speciellt med tanke på vad konsekvenserna skulle kunna bli om en patient skulle lyckas smuggla in vapen på kliniken.

Mer om ämnet

Hämtar fler artiklar
Till Vårdfokus startsida