Sommaren har tärt på personalen

Sommaren har tärt på personalen
Som på så många andra sjukhus i Sverige har personalen på Akademiska sjukhuset haft det tufft i sommar.

Svårigheten att få tag på sjuksköterskor har slagit hårt mot den personal som arbetat på sjukhusen i sommar. Mycket övertid, uppskjutna semestrar och ett ständigt pusslande för att få tillräckligt med vårdplatser har tärt på krafterna. Akademiska sjukhuset i Uppsala utgör inget undantag.

13 augusti 2012

– Vi har fått hjälpas åt, men många är slitna och trötta och det är därför många sticker eller sjukskriver sig, säger sjuksköterskan Ana Adebo på Akademiska sjukhusets centraloperation till Upsala Nya Tidning.

Enligt Ana Adebo är det ren tur att verksamheten fungerat under sommaren.

– Det viktigaste i vårt jobb är att patienterna får rätt vård vid rätt tillfälle, det är vad som står på pappret, men så känns det inte alltid i praktiken. Vi har klarat det på bekostnad av personalen.

För en dryg månad sen berättade Vårdfokus att ett tjugotal specialistsjuksköterskor valt att lämna Akademiska för att i stället ta jobb på en privat operationsklinik. Fyra av dem som sagt tack och adjö har tidigare arbetat på centraloperation.

– Det kanske inte låter mycket, men i vanliga fall arbetar det runt 40 sjuksköterskor här så det innebär en minskning med tio procent och det slår hårt, säger verksamhetschefen Rainer Dörenberg till Upsala Nya Tidning.

Flera nya sjuksköterskor håller på att skolas in. De ersätter dem som tidigare har slutat. Så personalen väntar sig inte att arbetsbördan ska minska.

Om ett par veckor är det tänkt att verksamheten ska köra för fullt igen, vilket oroar personalen eftersom de ser framför sig hur belastningen på dem då ökar ytterligare ett snäpp.

Mer om ämnet

Senaste jobben

Hämtar fler artiklar
Till Vårdfokus startsida