Tydliga lönekrav från Vårdförbundet gav resultat

Tydliga lönekrav från Vårdförbundet gav resultat
Siv Wallberg är glad över framgången i löneförhandlingarna. Foto: Ulf Huett

Politiskt stöd till en extra lönesatsning på Vårdförbundets grupper samt tydliga krav i förhandlingarna. Det är några av förklaringarna till att landstinget i Örebro nu ger ett historiskt högt lönelyft för sjuksköterskor, barnmorskor, biomedicinska analytiker och röntgensjuksköterskor.

17 augusti 2012

Som Vårdfokus berättat tidigare i dag får sjuksköterskor, barnmorskor, biomedicinska analytiker och röntgensjuksköterskor inom Örebro läns landsting i år ett lika stort påslag i kronor som läkarna. För Vårdförbundets medlemmar innebär det i genomsnitt ett lyft på 5,2 procent.

– Jag är jätteglad, jag hoppas att det här blir något av ett genombrott och att det kan gynna Vårdförbundets medlemmar även i övriga landet, säger Siv Wallberg, avdelningsordförande för Vårdförbundet i Örebro.

Fick politikerna med sig

Hon berättar att Vårdförbundet under förhandlingarna med landstinget har yrkat på att sjuksköterskor, biomedicinska analytiker, barnmorskor och röntgensjuksköterskor skulle få lika mycket i kronor som de grupper som fick mest, det vill säga läkarna.

– Det har varit mycket diskussioner fram och tillbaka, men jag uppfattar det som att man fick politikerna med sig på att göra den här extra satsningen på våra grupper, säger Siv Wallberg.

Hon menar att det är oerhört viktigt att få det politiska stödet, eftersom det trots allt är de som sitter på pengarna.

Den lönesatsning som nu görs innebär också att landstingets olika förvaltningar kompenseras med tilläggsanslag på sammanlagt 33,8 miljoner kronor, enligt förslag från landstingets hälso- och ekonomiutskott.

Samma krav mot kommunerna

– Bristen på sjuksköterskor, biomedicinska analytiker, barnmorskor och röntgensjuksköterskor har blivit allt mer påtaglig på senare år och lönen är viktig för att kunna locka till sig personal, påpekar Siv Wallberg.

Vårdförbundet i Örebro har samma yrkande – att få lika mycket i kronor som de grupper som får mest – även när det gäller andra arbetsgivare än landstinget. Än är alla förhandlingar inte klara på kommunsidan, men Siv Wallberg berättar att det ser bra ut även där.

Mer om ämnet

Senaste jobben

Hämtar fler artiklar
Till Vårdfokus startsida