Vårdförbundspriset. Gemenskapen i teamen får personalen att stanna
Teamarbetet på akutkliniken på Universitetssjukhuset i Linköping har ökat arbetsglädjen och gjort vårdkedjan mer effektiv.
Sedan några år tillbaka är akutkliniken i Linköping en egen klinik. De har 14 läkare med specialistkompetens inom akutsjukvård anställda och 2013 började sjuksköterskor, undersköterskor och läkare att arbeta i team.
– Teamet börjar och slutar sin arbetsdag samtidigt, de har gemensamma rapporter och gemensamma arbetsstationer. Dagen börjar med att en avstämning av vem som ska göra vad – och avslutas med en gemensam reflektion, säger Monica Magnusson, sjuksköterska och sektionsledare på akutkliniken.
Underlättar arbetet
Patienterna registreras av en sekreterare som har kontakt med en ledningssjuksköterska eller en ledningsläkare. Därefter får de träffa en sjuksköterska, en undersköterska och en läkare. Resurskrävande – kan man undra, men enligt Monica Magnusson är det precis tvärtom.
– Tidigare fick patienten först träffa en sjuksköterska och berätta om sin sjukhistoria. Sjuksköterskan satte prioritet, och sedan fick patienten träffa läkare och berätta sin historia en gång till. Nu hör hela teamet samma sak samtidigt.
Ett standardiserat omhändertagande underlättar också. När inflödet av patienter är stort och läkaren blir fördröjd kan sjuksköterska och undersköterska börja med provtagning och smärtlindring.
– Den standardiserade åtgärdslistan gör att processen med patienten kommer i gång fortare. Proverna kommer fortare till lab och patienterna behöver inte vänta lika länge.
Ansvarsområden och karriärväg
Teamarbetet har ökat gemenskapen och arbetsglädjen. Dessutom har alla som vill ett eget ansvarsområde, utbildningsdagarna är fler, sjuksköterskor får gå specialistutbildning till akutsjuksköterska på betald arbetstid, de har en karriärväg för sjuksköterskor och undersköterskor, och i våras startades en sjuksköterskemottagning.
– Tidigare hade vi inskolning på inskolning – nu trivs personalen. Vi är en egen klinik med högt i tak och jag tror att vi har det och teamarbetet att tacka för att personalomsättningen har minskat, säger Monica Magnusson.
Titel: Teamarbete på akutkliniken i Linköping.
Ur juryns motivering: Arbetsmodellen har lett till att personalen har fått en ökad förståelse för varandras arbete såväl på akutmottagningen som i angränsande verksamhet, Vidare framkommer att kompetensen hos sjuksköterskorna utnyttjas mer optimalt, vilket innebär en möjlighet att avancera i professionen.
Vårdförbundspriset 2104
En halv miljon kronor får vinnaren av Vårdförbundspriset, som delas ut i samarbete med Folksam. Årets pris delas ut på Vårdgalan den 8 oktober och årets tema är teamarbete. Vårdfokus presenterar de fyra kandidater som juryn har nominerat.