Anna Starbrink tar över ansvaret för vården i Stockholm

Anna Starbrink tar över ansvaret för vården i Stockholm
Folkpartisten Anna Starbrink förväntas bli nytt hälso- och sjukvårdslandstingsråd i Stockholm. Foto: Anna Molander

Efter åtta år som hälso- och sjukvårdslandstingsråd går Filippa Reinfeld (M) vidare till andra uppgifter.

Än är det inte helt spikat, först ska Anna Starbrink nomineras av Folkpartiets förbundsmöte på söndag och sedan avgörs frågan slutligen vid landstingsfullmäktige på tisdag den 21 oktober.

Men i praktiken är frågan redan avgjord. Inom Alliansen råder det enighet om att Anna Starbrink, som i dag är personallandstingsråd, tar över hälso- och sjukvårdsfrågorna.

Kritiserats för vård- och personalbrist

Filippa Reinfeldt, som sagt sig vara intresserad av posten som finanslandstingsråd, har under sina år som ansvarig för vården i Stockholm dragit på sig en hel del kritik. Inte minst har hon beskyllts för att inte ta bristen på vårdplatser, sjuksköterskor och barnmorskor på tillräckligt stort allvar.

– Jag vill inte kommentera Filippas ledarskap på den här posten, men som personallandstingsråd har jag sett vilka behov vi har av att utveckla vården som en bra arbetsplats. Det handlar om arbetsmiljöfrågor men också löneutveckling och arbetsvillkor, säger Anna Starbrink.

Själv tog hon under förra året initiativet till en extra 90-miljonerssatsning för att höja specialistsjuksköterskornas löner. Satsningen välkomnades av Vårdförbundet men har också kritiserats, bland annat av personalen på Karolinska universitetssjukhuset i Solna där bara var tredje intensivvårdssjuksköterska fick del av pengarna.

– Personalfrågorna tas över av någon annan. Men högst upp på min agenda står det att vårdplatserna ska utökas. Och då handlar det bland annat om att ha kompetensen på plats, säger Anna Starbrink.

Inget samarbete med SD

I och med valet förlorade Alliansen sin majoritetsställning i Stockholms läns landsting. Inte heller de rödgröna har majoritet. Men Anna Starbrink är övertygad om att Sverigedemokraternas inflytande över hälso- och sjukvårdsfrågorna kommer att bli begränsat.

– Det finns inget parti som vill samverka med Sverigedemokraterna och det kommer inte heller vi att göra. Det kommer att räcka med att föra samtal med Socialdemokraterna, Miljöpartiet och kanske ibland Vänsterpartiet.

Mer om ämnet

Hämtar fler artiklar
Till Vårdfokus startsida