Personalsystem skapar strul med fackavgiften

Personalsystem skapar strul med fackavgiften
Mats Runsten, ordförande i Vårdförbundet Skåne, kallar det nya systemet för "en administrativ mardröm". Foto: Anders Olsson

Det nya administrativa systemet Prima P fortsätter att ställa till med oreda i Skåne. Förutom felaktiga löneutbetalningar och merarbete visar det sig nu även att medlemsavgiften till Vårdförbundet inte dras på rätt sätt.

Det personaladministrativa systemet Prima P, som bygger på att den anställde själv sköter bland annat ledighetsansökan, sjukanmälan och schemaläggning, har ställt till stora problem för Vårdförbundets medlemmar i Skåne.

Vårdfokus har tidigare rapporterat att flera hundra anställda fått felaktiga löneutbetalningar. Många anser dessutom att systemet skapar onödigt merarbetet, något som i slutändan drabbar patienterna.

Riskerar uteslutning

Nu flaggar Vårdförbundet i Skåne att systemet även krånglar när det kommer till betalningen av medlemsavgiften. På grund av ett tekniskt fel med Prima P har flera medlemmars fackavgift inte dragits av på lönen.

– De flesta är vana att detta sköts automatiskt. Därför kanske man inte reagerar när en påminnelse dyker upp i brevlådan. Om man inte är uppmärksam riskerar man i slutändan att åka ur och få problem med sina försäkringar, säger Mats Runsten, ordförande för Vårdförbundet i Skåne.

Eftersom Vårdförbundet Skåne inte själva har tillgång till Prima P vet man inte vad felet beror på. Exakt hur många medlemmar som berörs är också svårt att säga. Avdelningen har bara koll på de medlemmar som hört av sig och påtalat problemet.

– Det är öar här och där. Men vi befarar att det kommer att växa när Helsingborgs lasarett och Sus i Malmö och Lund nu ansluter sig. Då kan potentiellt 4000 medlemmar få problem med medlemsavgiften, säger Mats Runsten.

”En administrativ mardröm”

Vårdförbundet Skåne uppmanar nu alla medlemmar att hålla koll på att avgiften dras på rätt sätt. Om inte ska man i första hand ta kontakt med sitt lönekontor, och i andra hand vända sig till förbundet för att ansöka om autogiro.

– Frågar man regionen menar de att problemen med utbetalningar och avdrag för fackavgifter är barnsjukdomar. Tyvärr har vi fått rätt i vår kritik kring Prima P. Det har utvecklat sig till en administrativ mardröm, säger Mats Runsten.

Mer om ämnet

Hämtar fler artiklar
Till Vårdfokus startsida