Flera hundra anställda i Region Skåne har fått fel lön

Flera hundra anställda i Region Skåne har fått fel lön
Minst ett par hundra medarbetare har fått fel lön i Region Skåne. Arkivbild: Mostphotos

Det nya personahanteringssytem som Region Skåne nu håller på att införa har ställt till problem. Minst ett par hundra anställda har fått fel lön.

Region Skåne håller på och byter till ett nytt personal- och lönesystem – Prima P. Några av landstingets 25 förvaltningar har redan infört det medan andra ska göra det den första november. Nu har betydande fel upptäckts. Orsakerna är flera.

Fel på fyra förvaltningar

– Vi har bland annat haft problem med bryttider mellan det gamla och nya systemet och i vissa fall handlar det också om handhavandefel. På fyra förvaltningar har det blivit fel, men inte genomgående, säger förhandlingschefen Gösta Rehnstam.

De förvaltningar där det blivit fel är Primärvården, Centralsjukhuset i Kristianstad, Hässleholms sjukvårdsorganisation och Psykiatriförvaltningen.

De felaktiga löneutbetalningarna har drabbat alla yrkesgrupper men inte alla anställda.

För de drabbade har utbetalningen av ny lön och den retroaktiva lönen från första april antingen beräknats fel eller inte alls. De flesta har fått för lite pengar, även om Gösta Rehnstam påpekar att om någon har gått ner i arbetstid sedan den första april så kan han eller hon i stället ha fått för mycket pengar.

Extra utbetalning

– De felaktiga utbetalningarna gäller framför allt dem som har bytt position eller anställning sedan den första april, sammanlagt kanske ett par hundra personer. Vi undersöker som bäst om vi kan åstadkomma en mellanutbetalning, säger Gösta Rehnstam.

Före veckans slut hoppas han kunna lämna besked. Den utbetalningen görs i så fall i mitten av november.

Kritiserat system

Det nya personaladministrativa systemet har kritiserats av Vårdförbundet i Skåne. Dels för att det inte är anpassat efter det gamla flextidsavtalet, dels för att det har svårt att hantera de olika arbetstidsmodeller som finns i regionen.

Vårdförbundet valde att inte skriva på det nya flextidsavtalet då det skulle innebära att många medlemmar kunde mista ersättning utan att vara medvetna om det. De lokala arbetstidsmodellerna är ensidigt uppsagda av regionledningen, vilket oroar många medlemmar eftersom det ännu inte är klart vad som kommer i dess ställe.

Mer om ämnet

Hämtar fler artiklar
Till Vårdfokus startsida