Ris och ros när Vårdförbundet nobbar Sverigedemokraterna

Ris och ros när Vårdförbundet nobbar Sverigedemokraterna
Jimmie Åkesson och Sverigedemokraterna kommer inte att bjudas in till Vårdförbundets arrangemang i samband med årets valrörelse. Foto: TT

Vårdförbundets nej till Sverigedemokraterna väcker reaktioner. "Klokt!" skriver en medlem. "Populism", säger partiet självt.

Igår berättade Vårdfokus att Vårdförbundet gör en tydlig markering mot Sverigedemokraterna i årets valrörelse. Vårdförbundet kommer inte att delta i arrangemang med partiet. SD bjuds heller inte in till förbundets möten med riksdagspartierna om vårdpolitik.

Fel strategi

Ställningstagandet väckte genast många reaktioner och har kommenterats på Vårdfokus webb, till exempel från dem som tycker att det är fel strategi att inte möta partiet:

”Jag tycker att det är klokt att möta alla demokratiskt valda politiska partier, vad som än står på deras valmanifest. Fram med dem i ljuset! Vid alla tillfällen där SD nekats tillträde blir det stora rubriker i media, vilket ger dem onödig uppmärksamhet och skapar frustration. Jag vill att deras budskap ska synliggöras så att man faktiskt vet vad de egentligen står för – och att det blir de själva som får uttala det.”

En annan läsare undrar var man ska dra gränsen:

”Hur gör vi med partier som är tveksamma mot homosexualitet? Abort? Hårdare prioriteringar i vården? Talar ni med dem?”

”Bra och klokt”

Andra tycker att SD:s värdegrund krockar med yrkesetiken och att det är bra att ta avstånd:

”Bra Vårdförbundet! I vården finns inget utrymme för att göra skillnad mellan folk, och därmed inget utrymme för partier vars huvuduppgift är just att göra skillnad mellan folk.”

På Vårdförbundets Facebooksida är en annan kommentator inne på samma linje:

”Markeringen är viktig! Arbetar man inom hälso- och sjukvården gäller allas lika värde men de som inte håller med om detta har heller inget i vården att göra!!”

Läkarförbundet delar inte ställningstagandet

Läkarförbundet har inga planer på att göra en liknande markering mot partiet som Vårdförbundet har gjort.

– Chansen att få även de största motståndarna att ändra uppfattning är större om man har kontakt med dem, säger ordförande Marie Wedin till Läkartidningen.

Sverigedemokraterna själva kallar Vårdförbundets ställningstagande för ett ”populistiskt utspel” som inte gynnar medlemmarnas intressen.

– Vårdförbundet ska ju verka för en god arbetsmiljö för sina medlemmar, och det gör man inte genom att utestänga ett av riksdagspartierna, säger Hanna Wigh, ledamot i SD:s partistyrelse, till Sveriges Radio P4 Väst.

Mer om ämnet

Senaste jobben

Hämtar fler artiklar
Till Vårdfokus startsida