Sjuksköterskor protesterar mot Jimmie Åkesson-besök

Sjuksköterskor protesterar mot Jimmie Åkesson-besök
Sjuksköterskan Daniel Etcheverry Thomsson undrar varför personalen inte informerades om SD-besöket. Foto: Privat

I ett öppet brev riktar vårdpersonal i Umeå skarp kritik mot landstinget som släppte in SD på sjukhuset. "Vi skäms", skriver de.

Daniel Etcheverry Thomsson är en av sjuksköterskorna som har undertecknat brevet.

– Vi är kritiska mot hur det här har skötts. Bara några timmar innan besöket fick vi veta att Jimmie Åkesson skulle komma och jag var helt skakis faktiskt när det plötsligt var fullt med poliser och säkerhetspersonal på min arbetsplats. Det blev svårt att fokusera, säger han.

Försökte stoppa besöket

Det var i onsdags som en läkare försökte stoppa partiledaren Jimmie Åkessons (SD) besök på Norrlands universitetssjukhus. Läkaren hänvisade till patientsäkerheten och att de äldre kunde bli oroliga och därför ställde han sig i vägen när Åkesson skulle göra ett studiebesök på geriatriken.

Arbetsgivaren reagerade kraftigt mot läkaren och menade att det är oacceptabelt att göra arbetsplatsen till politisk arena. Efter händelsen kallades läkaren även till ett enskilt samtal.

Kollegerna stöttar läkaren

Nu får läkaren stöd av sina kolleger. I det öppna brevet riktar 15 landstingsanställda i Västerbotten, varav 3 sjuksköterskor, i stället hård kritik mot arbetsgivaren, både mot hur Sverigedemokraternas besök planerades och mot behandlingen av läkaren.

”Vi skäms för landstingets ledning”, skriver de.

Kritiska mot arbetsgivaren

Daniel Etcheverry Thomsson och de andra brevskrivarna frågar sig bland annat varför personalen inte informerades i förväg, vilket annars är kutym, varför deras åsikter inte efterfrågades och hur SD-besöket går ihop med den likabehandlingsplan som sjukhuset har.

– I planen står det uttryckligen att vi medarbetare aktivt ska motverka alla tendenser till diskriminering. SD är ett parti som till exempel vill att vi ska anmäla till polisen när papperslösa söker vård. Tänk om det låg några sådana personer på avdelningen, säger Daniel Etcheverry Thomsson.

Han är också kritisk till hur personalen behandlades dagen efter besöket.

– Vi fick veta att säkerhetspersonalen hade sett att personalen hade skrivit på Facebook om det som hänt. Det kändes helt irrelevant och bara som ett sätt att försöka skrämma oss, säger Daniel Etcheverry Thomsson.

Geriatrikprofessor stöttar personalen

Händelsen har väckt stor uppmärksamhet i medierna och på internet. Även Yngve Gustafson, professor i geriatrik vid Umeå universitet, stöttar personalen.

– Det hela är exemplariskt dåligt skött av landstingsledningen, säger han till Sveriges television.

Mer om ämnet

Senaste jobben

Hämtar fler artiklar
Till Vårdfokus startsida