Studien har gjorts av forskare vid Karolinska institutet i Solna och universitetet i San Francisco i USA. I studien ingick de patienter som mellan åren 1976 och 1990 var med i den så kallade Stockholm tamoxifen-studien.

Hittar lågriskpatienter

Forskarna har undersökt om det speciella gentestet, som analyserar uttrycket av 70 gener, kan hitta de fall av bröstcancer där risken för att bli allvarligt sjuk av cancern är väldigt låg

– Vi drog slutsatsen att gentestet identifierar patienter med mycket låg långsiktig risk att dö av bröstcancer. Eftersom bröstcancer är en så mångsidig sjukdom är det viktigt att kunna hitta dessa patienter, säger forskaren Linda Lindström, vid institutionen för biovetenskaper och näringslära på Karolinska institutet i Solna i ett pressmeddelande.

Har utmärkt prognos

Testet klassificerade 15 procent av patienterna som lågriskpatienter, vilket visar att lågrisktumörerna utgör en väsentlig del av alla diagnostiserade bröstcancrar i studien. Kvinnorna med lågrisktumörer hade en utmärkt prognos, oavsett om de fick tamoxifen eller inte.

Om testet införs blir det lättare att individanpassa vården för kvinnor med bröstcancer, enligt professorn och bröstcancerspecialisten Laura Esserman vid universitetet i San Fransisco. För dem med ultralåg risk kan läkarna då berätta för kvinnorna att de har mycket låg risk att dö av sin cancer och inte behöver någon aggressiv behandling.

Testet är godkänt

Testet är redan godkänt i USA, men inte för just den här typen väldigt "snälla" cancrar. Linda Lindström tror dock att testet inom en snar framtid ävan kan komma att godkännas för att testa vilka bröstcancerpatienter som har en ultralåg risk att dö på lång sikt.

– Men det är ganska dyrt så i slutändan blir det upp till landstingen att avgöra om de vill använda testet eller inte, säger hon till nyhetsbyrån TT.