Bröstcancer

Tamoxifen ökade även långsiktig överlevnad

Tamoxifen ökade även långsiktig överlevnad
Tamoxifen som tilläggsbehandling vid hormonberoende bröstcancer ökade överlevnaden på 25 års sikt. Arkivbild: Mostphotos

Läkemedlet tamoxifen som ofta ges som tilläggsbehandling vid hormonberoende bröstcancer minskade risken för död och återfall även på riktigt lång sikt, visar en ny svensk studie.

Effekterna av läkemedlet på riktigt lång sikt har hittills varit oklara.

– Detta är viktiga nyheter för våra patienter, säger Maria Ekholm, överläkare vid onkologkliniken i Jönköping, doktorand vid Lunds universitet och studieledare, i ett pressmeddelande.

25 års uppföljning

I studien inkluderades 564 kvinnor som på 1980-talet opererades för bröstcancer i Södra och Sydöstra sjukvårdsregionerna. Kvinnorna, som inte hade passerat klimakteriet, lottades därefter till att antingen få tamoxifen under två år eller ingen ytterligare behandling.

Efter 25 års uppföljning var risken att dö i bröstcancer 27 procent lägre i gruppen som behandlats med tamoxifen, jämfört med de kvinnor som inte fått någon behandling.

2005 visade studien att kvinnorna som tagit tamixofen hade mindre risk för återfall i bröstcancer, men kunde inte visa någon signifikant skillnad i dödlighet, till skillnad mot nu.

Biverkningar av behandlingen

Många kvinnor avbryter behandlingen med tamoxifen eftersom den kan ge klimakterieliknande biverkningar som svettningar, vallningar och torra slemhinnor.

– Den rekommenderade behandlingstiden är idag 5-10 år. Det ska vi inte ändra på, men förhoppningsvis kan våra resultat övertyga de kvinnor som tidigt vill avbryta behandlingen om vikten av att åtminstone hålla ut under 2-3 år, den viktigaste tiden, säger Maria Ekholm.

Studien är publicerad i tidskriften Journal of Clinical Oncology, se länk.

Mer om ämnet

Hämtar fler artiklar
Till Vårdfokus startsida