Sexuell och reproduktiv hälsa

Bäckenbottenbesvär går att förutsäga med ny metod

Med en ny statisk metod som finns gratis på nätet kan gravida kvinnor få bedömt hur stor risken är för att de långt senare i livet kan komma att drabbas av inkontinens, framfall och andra bäckenbottenbesvär efter en vaginal förlossning.

Metoden, som presenteras i den vetenskapliga tidskriften American Journal of Obstetrics and Gynecology, har utvecklats av en internationell forskargrupp där forskare från Sahlgrenska akademin i Göteborg ingått.

Inför utvecklandet av modellen samlade de in och analyserad information från mer än 8 000 gravida kvinnor i Storbritannien, Nya Zeeland och Sverige.

Läs också Vårdfokus prisade artikel: Outforskad kroppsdel

Metoden gör det möjligt att förutsäga risken för bäckenbottenbesvär 12 och 20 år efter förlossningen. Det innebär att alla kvinnor nu kan erbjudas en individuellt anpassad riskbedömning.

I ett pressmeddelande från Sahlgrenska akademin förklarar forskarna att modellen, som finns fritt tillgänglig på internet, med fördel kan användas för att identifiera och lugna kvinnor med låg risk för att utveckla bäckenbottenbesvär och för att erbjuda preventiva åtgärder för dem med högre risk, exempelvis kejsarsnitt.

Bäckenbottenskador

  • Bäckenbottenstörningar, framför allt livmoderframfall och urin- och avföringsinkontinens. är ett globalt hälsoproblem som drabbar varannan kvinna som fött barn vaginalt.
  • I västvärlden har var femte kvinna som uppnått 85 års ålder opererats en eller flera gånger för framfall eller urininkontinens.
  • Den största risken är knuten till den första förlossningen men risken ökar för varje ny graviditet.
Hämtar fler artiklar
Till Vårdfokus startsida