Typ 1-diabetes går inte att bota, behandlingen är tidskrävande och tär på både barn och närstående. Efter Finland har Sverige flest barn och unga med typ 1-diabetes i världen i förhållande till folkmängd. Hela familjens livssituation, skola och fritidsaktiviteter påverkas av sjukdomen och det livslånga behovet av vård.

Efter jul släpps en bok som ska fungera som stöd till föräldrar och närstående. Den är fylld med fakta, råd och tips, samt även recept för ett bra och aktivt liv med typ 1-diabetes.

Praktiska tips behövs

Initiativtagare är Karolina Janson, mamma till Lisen, 10 år, som har sjukdomen sedan två år. Boken är framtagen i samarbete med Astrid Lindgrens barndiabetesverksamhet på Karolinska universitetssjukhuset.

– Hjälpredan är boken jag själv saknade när vår dotter Lisen fick typ 1-diabetes. Efter vistelsen på sjukhuset hade jag ett stort behov av att få praktiska tips om hur vi skulle hantera situationer i vardagen, och att prata med andra föräldrar i samma situation, eftersom de är de enda som faktiskt vet hur det är att leva med typ-1 diabetes, säger hon.

Leva som vanligt

I boken förklaras själva sjukdomen och alla nya, svåra ord. Där står om hur för lågt och för högt blodsocker behandlas.

– Alla barn och unga med typ 1-diabetes kan fortsätta leka med sina kompisar, gå i skolan, träna och tävla i idrott. Med dagens hjälpmedel och teknik är det möjligt att leva fullt ut och njuta av god, härlig mat även med typ 1-diabetes, säger hon.

Läs också: Diabetessjuksköterska tar emot patienter på nätet

Det finns i dagsläget ingen heltäckande förklaring till varför en person får typ 1-diabetes. Ärftligheten är förhållandevis låg, endast fem procent. Men typ 1-diabetes har inget att göra med barnens sockerintag eller eventuella ohälsosamma livsstil.

Delas ut till alla

Barnläkaren Eva Örtqvist och dietisterna Lena Gummeson-Nilsson och Elisabet Jelleryd har bistått med texter, faktagranskningar och näringsberäkningar.

– Målet med behandling av typ 1-diabetes är att dag som natt, härma den friska kroppens automatiska sätt att sköta sockerbalansen och på så sätt nå normala sockernivåer, säger hon.

Karolinska universitetssjukhuset kommer att dela ut boken gratis till alla sina patienter med typ 1-diabetes.

Läs också: Stöd vid diabetes kan vara att utmana rädslor