Wellness centret i Lesotho är ett av Vårdförbundets äldsta internationella projekt. Det är en liten hälsomottagning inrymd i en barack på en grusig bakgård i huvudstaden Maseru, dit framför allt sjuksköterskor och barnmorskor är välkomna för att få behandling mot hiv och aids.

Stigmatiserad sjukdom

Tanken är att vårdpersonal ska slippa stå i långa köer på vanliga sjukhus tillsammans med sina egna patienter för att kunna hämta ut livsnödvändig medicin, extra viktigt i ett land där hiv fortfarande är en kraftigt stigmatiserad sjukdom.

Lesotho wellness center. VF 1-17
Wellness centret i Lesothos huvudstad Maseru. Foto: Jenny Kallin

Hittills har hälsocentrets överlevnad hängt på Vårdförbundets engagemang och på att svenska Sida velat fortsätta finansiera projektet. Vårdförbundet har jobbat för att Lesothos hälsodepartement ska ta över centret, men det har misslyckats. Framför allt på grund av politiskt kaos i landet.

Vårdfokus var i Lesotho i slutet av förra året och gjorde ett reportage inför tioårsjubiléet. Samma dag som reportern Jenny Kallin reste därifrån avsattes dåvarande regering och vägarna fram till parlamentsbyggnaden spärrades av.

Militären och kungen tog över makten under en period. Men efter det har det hållits val och den nya regeringen har betett sig mer samarbetsvilligt.

Läs också Vårdfokus reportage Fokus på det friska.

Goda nyheter

I slutet av förra veckan var Vårdförbundets ordförande Sineva Ribeiro i Lesotho för att fira Wellness centrets tioårsjubileum, bland annat tillsammans med Anette Kennedy ordförande för Internationella sjuksköterskeorganisationen, ICN, som också är delaktiga i projektet.

Vid ett möte med Lesothos hälsominister fick de en överraskning. På bordet låg en uppgörelse färdig att skriva under, om att regeringen ska ta över hälsocentret. Redan i vår ska hälsoministeriet börja betala lönerna för de sjuksköterskor som arbetar på centret.

Hoppfullt löfte

Det är Lesothos sjuksköterskeorganisation, LNA, som i dag driver Wellness centret med stöd av Vårdförbundet och ICN. Ordföranden för LNA, Semakalen Phafoli, var väldigt nöjd med överenskommelsen, som hon och hälsoministern satte sina namn under när hela delegationen tittade på, berättar Sineva Ribeiro.

Sineva lesotho
Sineva Ribeiro på 10-årsjubileum i Lesotho. Foto: Carrie Tudor, ICN

– Det var väldigt glada över att vi var där och trodde att det bidrog till överenskommelsen. Men eftersom vi fått löften förut som inte efterlevs kommer vi följa upp detta noga, säger hon.

Vårdförbundets engagemang i Lesothos Wellness center sträcker sig ytterligare fem år framåt i tiden. Från och med januari nästa år inleds ett avslutande projekt. Under denna period kommer Vårdförbundet även jobba med att stärka Lesothos sjuksköterskeorganisation, LNA.

I dag är medlemsantalet litet och det finns många svårigheter för medlemmarna att kommunicera och mötas. En konkret sak är att det är farligt att resa ensam efter mörkrets inbrott, särskilt för kvinnor. Lesotho är också ett väldigt bergigt land med dålig infrastruktur ute på landsbygden.

Farligt i mörkret

Svårigheterna med att ta sig fram på ett säkert sätt var också en av anledningarna till att många av deltagarna till festligheterna på fredagskvällen, då centrets tioårsjubileum firades, blev flera timmar försenade. Festen skulle börja klockan sex men var igång först vid klockan nio, berättar Sineva Ribeiro.

– Det kändes viktigt att de inbjudna medlemmarna från LNA, sjuksköterskor och barnmorskor som ska jobba med att rekrytera nya medlemmar, kunde vara på plats och ta del av allt.

Lesotho. VF 1-17
Lesothos framtid. Foto: Jenny Kallin

När alla kommit blev det många tal och mycket dans. Den här kvällen var regeringens kommunminister på plats och när det var hans tur att hålla tal lovade han att bygga ett hus till Wellness centret. Något som de anställda där har önskat länge.

Lesotho är fortsatt hårt drabbat av både hiv och tbc. I samtal med hälsoministern passade Sineva Ribeiro på att prata om vikten av att satsa på de unga friska, de som är landets framtid.

– Det måste börja redan i sjuårsåldern, att hälsopersonal släpps in på skolorna och får prata om hur du skyddar dig, om reproduktion, jämställhet och allas lika värde, säger Sineva Ribeiro.

Vågar prata om sex

I Vårdfokus reportage från Lesotho som publicerades i januari i år går det bland annat att läsa om hivsmittade sjuksköterskan Agnes Maléisa Ramotsoari som bestämt sig för att prata om sex med sina barn, trots att det strider mot rådande normer.

Sineva Ribeiro tog själv med sig ny kunskap och inspiration från Lesotho och sjuksköterskeorganisationen där, till Sverige och Vårdförbundet, berättar hon.

– Vi har precis samma utmaningar fast i en helt annan kontext. Vi behöver bli fler, vi behöver jobba förebyggande och synliggöra våra medlemmars kunskap och kompetens.