Enligt verksamhetschefen hittades vägglössen i två av rummen på avdelningen i förra veckan. Efter att avdelningen sanerats upptäcktes dock att vägglössen fanns kvar och att bland annat ett läkemedelsrum på psykakuten drabbats av ohyran. I lördags beslutade därför den jourhavande verksamhetschefen för psykiatri affektiva att stänga den drabbade avdelningen och läkemedelsrummet på psykakuten.

Fått hem vägglöss

Enligt anställda som tidningen GP talat med ska personalen ha informerat cheferna om vägglössen för flera veckor sedan, utan att något hände. Det är dock ingenting som Pia Rydell, verksamhetschef för beroendeenheten säger sig känna till.

Enligt GP har såväl patienter som personal drabbats av bitmärken. Personal ska också har dragit med sig vägglössen hem vilket resulterat i att deras barn också blivit bitna.

"Det regnade löss om dem"

Även stiftelsen Fontänhuset i Göteborg har stängt sin verksamhet sedan två besökare som nyligen vårdats på den drabbade avdelningen visat sig bära på vägglöss.

– Det bara regnade löss om dem. Vi har 900 medlemmar och med tanke på vilken spridningsrisk det innebär stängde vi direkt och kallade dit Anticimex. Vi tog också ut våra medlemmar och sanerade dem och gav dem nya kläder, säger Helena Carlström, chef för stiftelsen, till GP.

Under dagen väntas besked ges om hur länge den psykiatriska avdelningen tvingas hållas stängt.