De senaste veckorna har landsting efter landsting larmat om att vaccinet mot årets säsongsinfluensa är på väg att ta slut. En förklaring är att fler personer än något år tidigare har vaccinerat sig, det visar Folkhälsomyndighetens statistik.

Mer än hälften

I fyra landsting, Värmland, Jönköping, Kronoberg och Östergötland, hade redan hälften av alla över 65 år vaccinerat sig i slutet av november. Men vaccinationstäckningen bland äldre ligger högre än tidigare år i hela Sverige. Allra högst är täckningen bland personer mellan 75 och 84 år.

– Datainsamlingen visar att efterfrågan på influensavaccin har ökat i alla åldersgrupper hittills den här hösten, säger AnnaSara Carnahan, epidemiolog på Folkhälsomyndigheten i ett pressmeddelande.

Bland personer under 65 år är vaccinationsgraden 2 procent jämfört med 1,6 procent i fjol.

Gravida och sjuka

Där det råder brist på vaccin rekommenderar Folkhälsomyndigheten att doser sparas till riskgrupper. Om det måste ske en prioritering mellan riskgrupperna bör medicinska riskgrupper prioriteras. Här ingår gravida efter graviditetsvecka 16 och vuxna och barn med sjukdomar och tillstånd som gör risken för svår influensasjukdom extra stor.

Där efter kommer personer över 65 år som inte tillhör de medicinska riskgrupperna och sedan sjukvårdspersonal och personer som umgås med människor med kraftigt nedsatt immunförsvar.