Patientsäkerhet

Andningsballong stoppad efter allvarligt fel

Andningsballong stoppad efter allvarligt fel
En viss typ av andningsballong som tillverkats av företaget Intersurgical har visat sig kunna skada lungvävnaden. Orsaken är ett fabrikationsfel. Arkivbild: Mostphotos

Tillverkaren av en andningsballong av engångsmodell som misstänks ha bidragit till att en kvinna inte kunde räddas av ambulanspersonalen uppmanar nu vården att genast sluta använda den.

Som Vårdfokus berättade i går larmades en ambulans i Västra Götalandsregionen ut till en kvinna på ett särskilt boende som utan förvarning hade förlorat medvetandet. Men eftersom den andningsballong av typen Rubens blåsa som ambulanspersonalen använde inte fungerade lyckades de aldrig få liv i kvinnan.

Kan ha sprängt lungan

Senare upptäcktes att en ventil i andningsballongen var felmonterad, vilket enligt en anmälan till Läkemedelsverket kan ha lett till att lungan ”sprängdes” och bidragit till att cirkulationen inte kom i gång.

Händelsen inträffade den 18 december i år. Dagen efter kontaktades tillverkaren Intersurgical. Den 22 december gick företaget ut med ett säkerhetsmeddelande till samtliga kunder som köpt just den här modellen av andningsballongen BVM.

Modellen är av engångskaraktär och är därför alltid färdigmonterad när vårdpersonalen ska använda den.

I säkerhetsmeddelandet som gått ut globalt varnar företaget för att den felaktiga placeringen av ventilen kan leda till att det blir ett övertryck i andningsballongen, vilket i sin tur kan skada lungvävnaderna.

Användningen stoppad

Kunderna uppmanas att spärra alla produkter av vissa artikelnummer med en viss typ av tillverkningsnummer, stoppa användandet av dem och returnera ballongerna till företaget.

Enligt Läkemedelsverket handlar det om i princip samtliga andningsballonger av just den här modellen.

– I och med att det är ett tillverkningsfel är det jätteallvarligt. Då kan ett flertal av de här andningsballongerna vara utrustade med en ventil som går åt fel håll, säger Anna-Karin Juwél-Egeland som är verksamhetschef för ambulansen och den prehospitala akutsjukvården på Sahlgrenska universitetssjukhuset i Göteborg.

Hon berättar dock att man inom ambulansen i Göteborg gått igenom samtliga förråd och inte hittat några fler felmonterade andningsballonger. Läkemedelsverket har inte fått in några ytterligare anmälningar och enligt företaget har några fler felaktigt monterade ventiler upptäckts.

Fel även tidigare

I somras gick Intersurgical ut med en liknande varning för en tidigare modell av samma typ av andningsballong. Den gången upplystes användarna om att en ventil kunde klistras ihop under lagringen och leda till att behandlingen försenades. Användarna uppmanades att kontrollera funktionen innan andningsballongen användes.

Mer om ämnet

Hämtar fler artiklar
Till Vårdfokus startsida