I Sverige beslagtogs bland annat lugnande mediciner, potenshöjande läkemedel, dopningsmedel och antibiotika.

– Under årets kontrolloperation har vi valt att titta brett på alla typer av läkemedel och har bland annat stoppat över ett kilo dopningsmedel, säger Linda Rundqvist, ansvarig vid Tullverket för operation Pangea XI.

Pangea är en årligen återkommande internationell kontrolloperation. I år deltog 190 myndigheter från 90 länder. Det är ett rekordstort engagemang för att gemensamt inrikta sig mot illegal onlineförsäljning av läkemedel.

Syftet är att skydda folkhälsan och öka allmänhetens medvetenhet om riskerna att köpa läkemedel från webbplatser utan tillstånd.

– Att handla receptbelagda läkemedel utan att träffa en läkare innebär risk för att du får fel medicin, fel dos eller att effekten blir fel eller uteblir. För att handla säkra och effektiva läkemedel på nätet är det viktigt att vända sig till godkända apotek.

Läkemedelsverket, Polisen och Tullverket har samarbetat i operationen, med insatser mot både införsel och försäljning. Tillslag genomfördes i post- och kurirflödena på Arlanda den 9 till den 16 oktober.

Hittills i år har Tullverket beslagtagit 140 000 tabletter och kapslar, 124 kilo pulver av ej narkotikaklassade läkemedel, 920 000 tabletter och kapslar narkotikaklassade läkemedel, och 150 kilo pulver av detsamma.

Bland de internationella resultaten syns en ökning av beslag av antiinflammatoriska tabletter samt läkemedel mot reumatism.