Besparingar i Vården

Vårdförbundet kritiserar indragna tjänster på Sahlgrenska

Vårdförbundet kritiserar indragna tjänster på Sahlgrenska
Hittills i år har 80 tjänster dragits in på Sahlgrenska universitetssjukhuset i Göteborg. Ytterligare 250 tjänster ska bort, enligt ledningen.

Cirka 330 tjänster och ett okänt antal vårdplatser räknar Sahlgrenska universitetssjukhuset i Göteborg med att behöva dra in för att klara ekonomin. Sanslöst, tycker Vårdförbundet.

23 oktober 2018

Sahlgrenska universitetssjukhuset – inklusive Östra, Mölndals och Högsbos sjukhus samt Rågården – har i dag cirka 17 000 anställda och en budget på nära 17 miljarder kronor.

Men sjukhuset går back. Vid årets ingång saknades 300 miljoner kronor i budgeten, vilket enligt högsta ledningen skulle rättas till genom att dra in 500 tjänster.

Så många verkar det inte bli i nuläget. Underskottet är enligt Sahlgrenskas biträdande sjukhusdirektör Lars Rydhede nu nere i 239 miljoner kronor.

330 tjänster ska bort

– Vi har jobbat hårt under året samtidigt som det tillförts en del pengar från politiskt håll. Drygt 80 tjänster har försvunnit och i nuläget behöver vi bli omkring 250 färre, säger han till Göteborgs-Posten.

Enligt Lars Rydhede kommer ingen personal att sägas upp, däremot kommer en del tjänster och vikariat inte att återbesättas. Främst berörs administrativ personal och läkare.

– Vi räknar absolut inte med att det här ska få några negativa konsekvenser för våra patienter, säger han till Göteborgs-Posten.

Vårdförbundets ordförande i Västra Götalands avdelning, Anne Karin Höglund, har svårt att se hur patienterna inte kommer att beröras.

Anne Karin Höglund är ordförande i Vårdförbundets avdelning i Västra Götaland.

”Sanslöst att man ens tänker så”

– Med tanke på att vi redan har brist på personal, främst sjuksköterskor, är det helt sanslöst att man ens tänker som man gör. Så länge man är underbemannad och inte tillsätter tjänsterna blir det fortsatt en dålig vård. Jag är rädd för att det i förlängningen kommer att leda till att fler sjuksköterskor slutar, säger hon till Vårdfokus.

Anne Karin Höglund anser att besparingen kommer att drabba personalen och patienterna.

– Försvinner den ena gruppen ökar belastningen på den andra. Blir man färre och tvingas stänga vårdplatser på ett ställe blir det överbeläggningar någon annanstans.

Vad anser du att man ska göra i stället?

– Betala en konkurrenskraftig lön så att man får tillräckligt många sjuksköterskor. Är man inte tillräckligt många blir det aldrig en god och säker vård.

Administrationen har växt

En granskning som Vårdfokus gjorde i våras visade att administrationen på Sahlgrenska universitetssjukhuset under de senaste åren vuxit i snabb takt medan antalet sjuksköterskor minskat. Ändå är det i första hand vårdpersonal som det sparas in på när sjukhuset går med kraftiga underskott.

– Det tycker jag är fel sätt att använda pengarna på. De bör läggas på personalen, säger Anne Karin Höglund.

Mer om ämnet

Hämtar fler artiklar
Till Vårdfokus startsida