År 2020 går avtalet med leverantören General Electric ut och Region Kronoberg planerar att upphandla ett nytt system, skriver tidningen Smålandsposten. Då är målet inte att det går snabbt, utan att det blir rätt, enligt Fredrik Larsson, verksamhetschef för röntgen inom Region Kronoberg.

Systemet anses inte anpassat till svenska förhållanden med personnummer och har kostat på, inte minst finansiellt. Röntgenköerna har vuxit, personalen jobbat övertid, remisser inte gått ut och en lex Maria har gjorts på grund av risk för vårdskada. 

Varit frustrerande

– Det är framför allt företagets service som vi inte är nöjda med. General Electric är ett stort företag, därför trodde vi att de skulle hjälpa till och skicka muskler, men när de väl gjorde det var de för få. Det har varit frustrerande för personalen, men nu kan de se ljuset i tunneln, säger Fredrik Larsson till Smålandsposten.

I ett pressmeddelande från regionen förtydligar han att det är systemen Pacs och Ris från GE som man inte är nöjd med men att man däremot är det med andra produkter från företaget.