Som Vårdfokus berättade i förra veckan har akutmottagningen på Akademiska sjukhuset i Uppsala stora problem med att skicka patienterna vidare till avdelningarna eftersom det är brist på vårdplatser.

Det sliter på personalen som förutom sitt vanliga arbete med akuta fall även måste försöka hinna med att ge omvårdnad till patienter liggandes i korridorerna.

När Vårdfokus skrev om situationen förra torsdagen låg 24 patienter kvar på akutmottagningen på morgonen. Det motsvarar en hel avdelning.

Öppnar 21 vårdplatser

I svaret på den arbetsmiljöanmälan (se faktaruta) som Vårdförbundets och Kommunals lokala skyddsombud lämnade in i mitten av februari har ledningen nu meddelat att 21 nya platser ska öppnas på sjukhuset.

Malin Gutentoft, sjuksköterska och skyddsombud på akuten, Akademiska sjukhuset i Uppsala.
Malin Gutentoft är skyddsombud på akuten i Uppsala.

– Först i maj kommer platserna att öppnas. Men i närtid får vi inte den hjälp vi efterfrågat. Nästa vecka kommer det till och med vara sex vårdplatser mindre på sjukhuset än vad det är den här veckan, säger sjuksköterskan Malin Gutentoft, Vårdförbundets skyddsombud på akuten.

Går vidare till Arbetsmiljöverket

Nåtot besked om hur länge de nya platserna ska vara öppna eller hur de ska bemannas har de inte fått svar på. De befarar även att många platser som vanligt kommer att stängas inför sommaren.

Malin Gutentoft berättar att hon tillsammans med Kommunals skyddsombud ganska snart kommer att gå vidare sin arbetsmiljöanmälan och be Arbetsmiljöverket om hjälp.