Bemanning

Var tredje röntgensjuksköterska saknas på kliniken

Var tredje röntgensjuksköterska saknas på kliniken
Det är svårt att rekrytera till Oskarshamns sjukhus trots topprankade resultat. Foto: Björn Wahantalo

Snart står röntgenavdelningen vid Oskarshamns sjukhus utan en tredjedel av sina röntgensjuksköterskor. Ändå heter det att man satsar på avdelningen och planerar att köpa in en ny MR-kamera.

Under lång tid har sjukhuset annonserat efter röntgensjuksköterskor till och från men utan resultat.

– Det är oroande att inga söker tjänsterna. Nu ska de satsa på en ny MR-kamera men då måste de ju ha kompetensen för det, säger Mari Eklind, ledamot i Vårdförbundets avdelningsstyrelse i Kalmar län.

Hon ser samma fenomen på andra håll vid Oskarshamns sjukhus, som Vårdfokus berättat om tidigare.

Svårt rekrytera

Oskarshamns sjukhus har hamnat i topp flera år i rad i rankning av svenska akutsjukhus. Trots detta och tydliga politiska löften om att varken sjukhuset eller dygnet runt-verksamheten ska läggas ner, är det svårt att rekrytera, särskilt sjuksköterskor.

Johan Gerle är förtroendevald röntgensjuksköterska och skyddsombud på radiologiska kliniken i Oskarshamn och har sett bemanningen krympa. Den ena efter den andra har slutat. Av 17 tjänster är 13 tillsatta i nuläget men snart går ytterligare två röntgensjuksköterskor. Då saknas 35 procent av personalstyrkan.

– För att säkra beredskapen för Rädda hjärnan vid stroke har vi fått ändra schemat från tio veckor till nio. Avdelningen ringer ofta och ber oss hoppa in extra. Jag ser hur mina kolleger springer benen av sig och att många är jättestressade, säger han.

Oroad för kollegerna

Han oroas av att se relativt oerfarna kolleger ta på sig allt fler och tyngre uppgifter.

– Det handlar ju om patientsäkerheten också. Man bröstar upp sig om att vi är Sveriges bästa sjukhus men många går på knäna.

Johan Gerle

De anställda har föreslagit höjda löner för att locka nya röntgensjuksköterskor och behålla de nuvarande, men utan resultat. I stället har verksamhetschefen sagt att avdelningen får ta in hyrpersonal, enligt Johan Gerle.

–  Vi förstår inte varför man inte föredrar att höja lönerna. De säger också att vi ska bestämma när vi behöver ta in hyrpersonal men det är ett beslut som chefen bör fatta, anser han.

Johan Gerle undrar också hur det ska gå när den nya MR-kameran så småningom ska installeras.

– Det är ju jättekul att vi får en MR-kamera till men som det är nu finns det ingen som kan köra den, röntgensjuksköterskan som gör det nu kan inte gärna köra två. Vi gör ju aortascreening för länet också – jag fattar inte hur vi hinner med allt egentligen men det gör vi. Än så länge.

Kan inte höja löner

Verksamhetschefen för röntgenkliniken, Aleksandar Maksimovic, håller med om att det är ett bekymmersamt läge.

– Bemanningen är ju inte optimal. Vi försöker anpassa verksamheten till den personal vi har men än så länge har vi lyckats ge alla patienter undersökningar i tid.

Han skulle gärna höja lönerna, poängterar han, men säger att han inte är i den positionen att han kan besluta om det. 

– Jag är stolt och tacksam för min personal och vi arbetar för att lösa det här tillsammans på både kort och lång sikt. Vi försöker ta in timpersonal, annonserar även i Norge och jobbar stenhårt med kommunikationen med de anställda.

Varför tar ni inte in hyrpersonal?

– Det har inte varit läge för det men om det behövs kommer vi att ta in hyrpersonal.

Mer om ämnet

Hämtar fler artiklar
Till Vårdfokus startsida