Sommarbemanning 2019

Minst 40 sjuksköterskor fattas i Oskarshamn

Minst 40 sjuksköterskor fattas i Oskarshamn
De anställda i Oskarshamn har länge oroat sig för att sjukhuset ska läggas ner - men politikerna i regionen ger lugnande besked. Foto: Björn Wahantalo

På lilla Oskarshamns sjukhus har oron bubblat sen i våras. Då kom beskedet att sommarstängningen ska pågå till nyår. Över 40 sjuksköterskor saknas liksom ett flertal läkare.

Sommaren har varit stentuff för personalen, enligt Mari Eklind, ledamot i Vårdförbundets avdelningsstyrelse i Kalmar län. Trots att man dragit ner och slagit ihop avdelningar klarar man sig inte utan en hög andel hyrpersonal på medicinkliniken och akuten.

Och nu fortsätter det på samma sätt i höst. 

– Det är katastrof. Det blir en fruktansvärd belastning på de sjuksköterskor och undersköterskor som är kvar som ska introducera och visa den inhyrda personalen hela tiden, säger Mari Eklind.

Hög andel hyrpersonal

Läget har länge varit turbulent i Oskarshamn men har ställts på sin spets. Det är mycket svårt att rekrytera och behålla fast anställd personal.  I vintras beslutade politikerna att lägga ner två av fyra platser på intensivvårdavdelningen, IVA, och förändra uppdraget för de övriga två, som Vårdfokus berättat om.

.

På medicinkliniken finns bara fem fast anställda sjuksköterskor kvar, övriga är hyrpersonal. En ordinarie verksamhetschef saknas. På akutkliniken är situationen liknande, det finns bara 5 ordinarie sjuksköterskor kvar av 17. En hel del läkare har också sagt upp sig under året.  

– Det finns farhågor hos personalen för att sjukhuset ska läggas ner, det aktualiseras varje gång man plockar bort bitar i verksamheten, som senast nu med IVA. Sjukhuset är dessutom litet och ligger mitt emellan regionens två större, kanske väljer man då hellre en tjänst någon annanstans, säger Marie Eklind. 

Hela Oskarshamns sjukhus är inte större än medicinkliniken på Länssjukhuset i Kalmar, förklarar hon. 

Topprankat sjukhus

Men sjukhuset har visat goda resultat vad gäller vårdkvalitet. Det har i flera år hamnat i topp i Dagens Medicins rankning av Sveriges mindre akutsjukhus, framhåller Anders Henriksson (S), regionråd i Region Kalmar. Hans besked för sjukhuset är lugnande. 

–  Det finns inga planer att lägga ner sjukhuset eller dygnet runt-verksamheten. Oskarshamns sjukhus är välskött och har bra resultat. Det ska fortsätta att utvecklas. 

Förstår du den oro som finns?

– Det har varit oro kring Oskarshamns sjukhus i många år men jag tycker att sjukhuset med sina goda resultat visar, att man inte behöver oroa sig. Förändringen av IVA-platserna betyder inte att sjukhuset är hotat.

Anders Henriksson tror att oron bland annat hänger samman med den omställning som pågår från sjukhusvård till nära vård i hela regionen. När man växlar till digitala lösningar, hemmonitorering av patienter och nya metoder kan man inte samtidigt behålla allt det gamla, betonar han. Han tror att sjukhuset ska kunna lösa rekryteringen av vårdpersonal och verksamhetschef.

– Jag är förhoppningsfull om det. Att kunna tala om att vi har goda resultat och att vi satsar på att utveckla sjukhuset, främjar rekryteringen, säger han.

Tungt men mindre oro

Beskedet att sjukhuset fortsätter som akutsjukhus, var också det meddelande personalen fick av politikerna som på eget initiativ kom på besök i förra veckan.

Det lyfte bort mycket oro även om sjuksköterskor som hon talat med tycker att arbetssituationen är tung, säger Mari Eklind.

– Vi sa till politikerna att just det faktum att sjukhuset är litet gör att det vore lätt att engagera alla i utvecklingen. 

Tre sjukhus

I Region Kalmar finns tre akutsjukhus: Länssjukhuset i Kalmar, Västerviks sjukhus och Oskarshamns sjukhus.

Tillbaka till sommarkartan

Mer om ämnet

Hämtar fler artiklar
Till Vårdfokus startsida