Klimatveckan

Med klimatet högst upp på agendan

Med klimatet högst upp på agendan
Varje arbetsdag tar Solveig Landén cykel och båt fram och tillbaka från hemmet i Göteborgs södra skärgård till Mölndals sjukhus. Foto: Privat

I dag startar klimatveckan med FN-toppmöte i New York — och medlemsmöte på Mölndals sjukhus i Göteborg med fokus på klimatet. Sjuksköterskan Solveig Landén tog cykeln dit.

23 september 2019

Himlen över havet är molnig, men höstluften är krispig och klar. Solveig Landén har precis klivit på färjan från Styrsö i Göteborgs södra skärgård där hon bor. Elcykeln står parkerad på fördäck. Om 20 minuter ankommer hon Saltholmen. Därifrån har hon 1,3 mil till Mölndals sjukhus där hon arbetar som anestesisjuksköterska.

– Det blir tre mil om dagen. Jag tänkte ett tag att jag skulle fixa det utan elcykel. Men jag är alltid beroende av att passa en tid. Nu vet jag att jag hinner med båten även om det blåser rejäl motvind, säger hon.

Klimatveckan inleds

Det är hennes lediga dag efter en jobbhelg. Men hon tar sig ändå till arbetet i dag. Inte för att ställa sig i operationssalen utan för att visa runt Vårdförbundets ordförande Sineva Ribeiro som kommer till Mölndals sjukhus för ett medlemsmöte.

I dag inleds klimatveckan. I New York kommer svenska miljöaktivisten Greta Thunberg att tala inför FN:s församling om att ta forskarnas larmrapporter på allvar och på Mölndals sjukhus ska Sineva Riberio lyfta vårdens klimatpåverkan med medlemmarna som besöker mötet.

Greta Thunbergs organisation ”Fridays for future” har uppmanat facken att klimatstrejka nu på fredag. Men Vårdförbundet och övriga svenska fackförbund ser dialog och inte strejk som det bästa facket kan bidra med i nuläget.

Samtal inte strejk

Under klimatveckan uppmanar Vårdförbundet till konkreta klimatsamtal på arbetsplatserna. På Vårdförbundets hemsida finns ett diskussionsunderlag och ett formulär där medlemmar kan dela med sig av sina idéer kring hur miljö- och hållbarhetsarbetet kan förbättras i vården.

Solveig Landén hamnar ofta i sådana samtal på jobbet, berättar hon. Kollegerna känner till hennes beslut att inte flyga. Hon har också bestämt sig för att ställa bilen för gott och cykla och åka tåg i stället. 

Solveig Landén med hunden Maja. Foto: Privat

På arbetet är hon miljöombud tillsammans med fem kolleger. Deras uppdrag har funnits en längre tid. Men under flera år var det så turbulent på kliniken att ingen hann med det arbetet. Personalomsättning, sjukskrivningar, chefsbyten och näsan över vattenytan.

Men det ordnade upp sig. Nu arbetar Solveig Landén på en attraktiv arbetsplats med sex timmars arbetsdag och en stabil personalstyrka. På köpet har de fått lite mer tid över till att jobba på att minska arbetsplatsens klimatpåverkan. När Sineva Ribeiro är på besök i dag kommer hon bland annat att få höra om hur plastförpackade operations-bädd-set från Asien bytts ut till svensktillverkade produkter som ger mindre klimatavtryck. Kliniken har också börjat återvinna mer.

– Men det finns mycket mer att ta tag i. Inom operationssjukvården används mycket engångsmaterial och enorma mängder plast som material kommer förpackat i, säger Solveig Landen.

Kom till insikt

Miljöfrågan har alltid engagerat henne. Men för ungefär ett år sedan fick hon mer kunskap och den brutala insikten kom till henne om hur dramatisk och allvarlig klimatkrisen faktiskt är.

– Som alla andra har jag sett isbergen som smälter och hört att vi lever som om vi har fyra jordklot, men inte förstått vilken påverkan det får också på oss.

Uppvaknandet fick Solveig Landén att göra stora förändringar. Men beslutet att sluta flyga och köra bil beskriver hon snarare som berikande än begränsande.

Uppmanas sluta flyga

En sak som hon vill prata med Sineva Ribeiro om i dag när hon besöker Mölndals sjukhus är hur Vårdförbundet skulle kunna göra ännu mer för att inspirera sina medlemmar till att ställa bilen och sluta flyga.

– Det är den enskilt största åtgärden en privatperson kan göra för att minska sina koldioxidutsläpp. Eftersom vi är flockdjur har det stor betydelse för andra att ta det beslutet, säger Solveig Landén.

Tycker dina kolleger att du är inspirerande eller jobbig?

– Det var någon som sa att jag sprider klimatångest. Det var på skoj och jag kan nästa ta det som en komplimang, för jag vill ju sprida kunskap. Men det är klart, mitt eget beslut att inte flyga kan vara en ganska obehaglig sak att säga när folk är glada och berättar om en flygresa. Jag försöker prata om det på ett ödmjukt sätt och utan att mästra. Men det går inte heller att vara helt tyst när man fått den här insikten.

Mer om ämnet

Hämtar fler artiklar
Till Vårdfokus startsida