Varsel i Stockholm

Varsel dras tillbaka men tjänster försvinner ändå

Varsel dras tillbaka men tjänster försvinner ändå
Varslen för vårdpersonal på Södersjukhuset och Danderyd är tillbakadragna. Men arbetsmiljön riskerar ändå att försämras ytterligare, befarar Vårdförbundet. Bild: Mostphotos

Nu står det klart att det inte blir några uppsägningar av vårdanställda vid två sjukhus i Region Stockholm. Men många tjänster kommer ändå att försvinna och konsekvenserna befaras bli smärtsamma. UPPDATERAD

– Alla neddragningar kommer att gå ut över vår arbetsmiljö, säger Carina Hansen, huvudskyddsombud vid Södersjukhuset och styrelseledamot i Vårdförbundets stockholmsavdelning. 

Varslen vid Danderyds sjukhus och Södersjukhuset, Sös, lades i november och omfattade 100 personer – läkare, undersköterskor och administratörer – vid respektive sjukhus. De planerade neddragningar var ett sätt att komma till rätta med underskotten på 300 miljoner kronor per sjukhus. 

Stopp för anställning och vikarier

Varslen av vårdpersonal har nu dragits tillbaka på båda sjukhusen. Men sjukhusen kommer att spara på andra sätt, bland annat genom att inte tillsätta vakanta tjänster efter dem som går i pension, slutar vikariat eller säger upp sig. På Sös införs anställningsstopp, stopp för hyrpersonal och ersättningar utanför avtalet Allmänna bestämmelser, AB. Dessutom har en rad andra åtgärdsprogram beslutats.  

Carina Hansen, huvudskyddsombud på Södersjukhuset. Foto: Privat

Vårdförbundet, liksom övriga fackförbund, har varit oeniga med arbetsgivaren i förhandlingarna.  

– Jag har varit förtroendevald i nio år och har aldrig varit med om sådana här dimensioner av åtgärdspaket, säger Carina Hansen.

Politikerna lyssnar inte

När regeringen i januari kom med sina extra miljarder till regioner och kommuner gick Stockholms regionstyre snabbt ut med att de 300 miljoner som tillföll regionen, inte skulle gå till att minska sjukhusens budgetunderskott.

Matematiken går inte ihop, menar Carina Hansen. Akutsjukhusen får inte den uppräkning de behöver för att bedriva sin verksamhet.

– Politikerna lyssnar inte på oss i fackförbunden eller på de anställda och ger inte sjukhusen de resurser som behövs.

Fackförbund och anställda har i flera år varnat för utarmningen av akutsjukhusen, säger hon, men politikerna väljer att lägga pengarna på annat. 

Hur tror du att ni skulle klara ett större utbrott av coronaviruset om det får spridning i Stockholm?  

– Blir det ett utbrott av corona kan vi hantera det, men som bemanningen ser ut i dag blir det på bekostnad av vår hälsa. Ett sådant utbrott vore övergående medan vår arbetsbelastning och arbetsmiljö har blivit mer och mer ansträngd från år till år. Det är politikerna som har drivit det dit. 

Stoppet införs gradvis

På Danderyds sjukhus har varslet minskat från 100 till 20 tjänster, och rör nu administrativ personal.

Inför neddragningarna har man genomfört risk- och konsekvensanalyser, uppger Anna-Karin Stark, kommunikationsdirektör på Danderyds sjukhus. Hon poängterar också att vikariestoppet införs gradvis.

Är ni inte oroliga för att bli underbemannade vid exempelvis ett utbrott av coronaviruset i Stockholm?

– Vi tittar hela tiden på situationen och anpassar den till hur många medarbetare vi behöver, säger Anna-Karin Stark.

Uppdatering 2 mars: Anna-Karin Stark poängterar att hon uttalar sig generellt om organisationen och inte om medicinska frågor.

 

Mer om ämnet

Hämtar fler artiklar
Till Vårdfokus startsida