Krisen på Karolinska

Starka reaktioner efter varslet på Karolinska

Starka reaktioner efter varslet på Karolinska
Varslet omfattar vårdpersonal på Karolinska universitetssjukhuset i Huddinge (bilden) och i Solna, sammanlagt 600 anställda. Foto: Mostphotos

Gårdagens besked om storvarsel bland läkare och undersköterskor på Karolinska universitetssjukhuset påverkar i hög grad även Vårdförbundets medlemmar. Självklart hotar det också patientsäkerheten, säger Mira Nyberg, förtroendevald på sjukhuset.

7 november 2019

Hon är upprörd, men inte förvånad.

– Man behöver inte vara Einstein för att förstå att ytterligare personal skulle få gå efter det varsel på 550 tjänster som kom redan i våras, säger Vårdförbundets Mira Nyberg efter gårdagens besked från sjukhusdirektör Björn Zoëga.

Det var vid lunchtid i går onsdag som Björn Zoëga meddelade att Karolinska universitetssjukhuset i Solna och Huddinge kommer att behöva varsla 250 läkartjänster, 250 undersköterskor och drygt 100 ur servicepersonalen för att få ordning på den blödande budgeten.

Läs mer: Karolinska varslar igen – nu 600 tjänster i vården

Redan stort övertidsberg

Mira Nyberg förstod att något var på gång när hon blixtinkallades till ett samverkansmöte utan agenda under förmiddagen i går. På mötet fick de fackligt förtroendevalda från Läkarförbundet, Kommunal och Vårdförbundet besked om det nya varslet.

– Kommunal var väldigt tydliga med hur arga de var över beslutet. De har precis räknat ut att deras undersköterskor redan har en sammanlagd övertid på 500 helårsarbeten bara i år! Hur ska de som blir kvar klara av den belastningen? säger Mira Nyberg.

Mira Nyberg Foto Jenny Thörnberg

Mer jobb för andra

Det nämndes inga besparingar bland Vårdförbundets medlemsgrupper, men varslet påverkar dem i hög grad ändå, menar Mira Nyberg.

– Vem ska göra undersköterskans jobb när hon inte är där? Jo, det blir sjuksköterskan. Till priset av att hon inte hinner med sina egna uppgifter, som läkemedelsutdelning och uppföljning av behandlingar, till exempel. Det kommer leda till fördröjningar, längre vårdtider och risk för patientskador.

Fördröjningar lär det också bli med färre läkare på sjukhuset, påpekar hon. Redan nu har läkare ansvar för många patienter, framför allt på jourtid. Det kommer ta ännu längre tid för sjuksköterskorna att få patienter in- och utskrivna, läkemedelsordinationer och hjälp i akuta situationer.

– Vi jobbar i team runt patienten och varje person som försvinner påverkar naturligtvis alla andra, säger Mira Nyberg.

Arga kommentarer

Än så länge har inga medlemmar från Vårdförbundet hört av sig till henne, men hon tror att det kommer att ske när det blir klart inom vilka områden som personal ska bort.

Däremot har Mira Nyberg sett att många kolleger rasar i sociala medier över hur Karolinska universitetssjukhuset behandlar sin personal. Där ifrågasätts också uttalandet om att det inte skulle påverka patientsäkerheten.

Kritik mot politiker

Ledningen vid Karolinska universitetssjukhuset har inte angett några specifika områden där det är aktuellt med neddragningar av personal, utan nu kommer en genomlysning av samtliga teman göras.

Mira Nyberg menar att varslet är en panikåtgärd av arbetsgivaren och att den nu tar en stor risk: hur ska de får sjuksköterskor, som det redan är brist på, att stanna kvar, undrar hon?

Hon är starkt kritisk till hur de lokala politikerna i Stockholm hanterat vården i regionen.

– Man har tydligen råd att bygga ett superdyrt sjukhus, men personalen har man inte råd med. Nu måste de ta ansvar för situationen!

Mer om ämnet

Hämtar fler artiklar
Till Vårdfokus startsida