Krisen inom vården

Ytterligare två sjukhus i Stockholm varslar personal

Ytterligare två sjukhus i Stockholm varslar personal
Södersjukhuset och Danderyds sjukhus varslar tillsammans 200 tjänster. Arkivbilder av Fotogruppen Södersjukhuset och Locums bildarkiv

Bara två veckor efter att Karolinska universitetssjukhuset varslade 600 tjänster kom i dag  nya varsel från ytterligare två sjukhus i Stockholm. Södersjukhuset och Danderyds sjukhus varslar vardera 100 tjänster. ARTIKELN ÄR UPPDATERAD.

25 november 2019

Södersjukhuset, Sös, är tydligt med vilka yrkesgrupper som varslas: 50 underskötersketjänster, 25 läkartjänster och 25 administrativa tjänster. Hur många individer det blir i slutändan är dock oklart.

Inga sjuksköterskor på Sös

Vårdförbundets yrkesgrupper – biomedicinska analytiker, barnmorskor, röntgensjuksköterskor och sjuksköterskor – berörs inte direkt av varslet på Södersjukhuset. Precis som på Karolinska, där 550 administrativa tjänster varslades i våras och 250 läkartjänster och 350 underskötersketjänster för ett par veckor sedan, är det bara undersköterskor och läkare som direkt drabbas av varslet på Sös.

Carina Hansen är sjuksköterska och huvudskyddsombud för Vårdförbundet på Sös.

– Men vi ser med stor oro på de förändringar som kommer att göras. Varslet gäller inte våra medlemmar, men det kommer med stor säkerhet att påverka vår arbetsmiljö, säger Carina Hansen,Vårdförbundets huvudskyddsombud på Södersjukhuset.

Alla grupper i Danderyd

Danderyds sjukhus har inte specificerat vilken typ av tjänster som varslas utan uppger att samtliga personalkategorier på sjukhuset berörs av förändringen.

Enligt sjukhusets vd, Yvonne Haglund Åkerlind, ska neddragningen i första hand ske genom så kallade naturliga avgångar, men uppsägningar kommer att bli nödvändiga.

På Danderyds sjukhus kommer varslet inte som någon överraskning för Vårdförbundet. Den senaste tiden har flera besparingsåtgärder presenterats, det är redan hyrstopp och anställningsstopp – men åtgärderna har inte räckt för att hejda minussiffrorna.

Drabbas indirekt

– Även om varslet inte kommer att beröra Vårdförbundets grupper direkt, så drabbas vi ändå när undersköterskor, läkare, kökspersonal och administrativ personal försvinner. Andra måste ju göra deras jobb. Min oro är att vi kommer gå på knäna till slut, säger Dorieth Sone Zidaric, som är barnmorska och huvudskyddsombud på Danderyds sjukhus.

Dorieth Sone Zidaric är barnmorska och huvudskyddsombud för Vårdförbundet på Danderyds sjukhus. Foto: Leni Weilenmann.

Och eftersom det är ett sparpaket som sträcker sig över flera år finns det risk för att viktig kompetens försvinner från sjukhuset, menar hon. En annan obesvarad fråga är vad som händer med lönesatsningarna på särskilt yrkesskickliga.

– Vi är inte klara med avstämningarna ännu, men det är väldigt tufft när det inte finns några pengar. Lönepåslaget här på Danderyds blev i år runt 2,3 procent för Vårdförbundets yrkeskategorier, varav 0,3 procent var avsatt för särskilt yrkesskickliga.

Färre besök i slutenvården

Region Stockholm har under en rad år arbetat med att flytta vården närmare patienten, vilket påverkat hela sjukvårdssystemet i regionen.

Totalt har antalet besök i vården inom regionen ökat med cirka tre procent 2016–2019. Under samma period har besöken inom slutenvården minskat med lika många procent.

– I och med att sjukhusen tar emot färre patienter än tidigare, betyder det att de behöver klara det förändrade uppdraget med färre medarbetare, säger Björn Eriksson hälso- och sjukvårdsdirektör i Region Stockholm, i ett pressmeddelande.

Södersjukhuset räknar i år med att gå back cirka 130 miljoner kronor, Danderyd väntas landa på minus 156 miljoner. Nästa år räknar båda med mer än dubbelt så stora underskott, cirka 300 miljoner per sjukhus.

Även den centrala hälso- och sjukvårdsförvaltningen inom Region Stockholm har i dag informerat om neddragningar med 60-70 tjänster. Det motsvarar cirka tio procent av förvaltningens medarbetare. Det blir också 20-procentig neddragning av konsulttjänster.

Mer om ämnet

Senaste jobben

Hämtar fler artiklar
Till Vårdfokus startsida