I vanliga fall finns ett maxtak på 200 övertidstimmar per år, men det gäller inte för nödfallsövertid. Övertidsformen får ändå inte användas hur som helst. Enligt arbetstidslagen krävs en oförutsedd natur- eller olyckshändelse eller liknande som kan riskera hälsa, liv och egendom. Det är där som facket och arbetsgivaren inte är överens.

– Arbetsgivaren tänkte generellt säga att allt som har med covid-19 att göra är nödfall, för en pandemi är oförutsedd. Och det var den ju i mars. Men i maj så var den inte så väldigt oväntad längre, säger Matilda Eriksson som är huvudskyddsombud på Sahlgrenska universitetssjukhusets (SU) område 2, där covidvården bedrivits i Göteborg.

Matilda Eriksson 2.jpg
Matilda Eriksson, huvudskyddsombud på Sahlgrenska. Foto: Tomas Ohlsson

Kritiserar bristande kommunikation

Även i Region Uppsala har all övertid kodad med covid-19 registrerats som nödfallsövertid. Men i juli sa Arbetsmiljöverket stopp och övervägde att meddela användningsförbud och vite. Efter det slutade även SU att använda nödfallsövertid, enligt huvudskyddsombudet Matilda Eriksson.

Men Vårdförbundet tycker också att SU har brustit i sin kommunikation. Lagen säger att arbetsgivaren snarast ska meddela fack och skyddsombud varför övertiden ska vara nödfallsövertid. Men när skyddsombuden till exempel bad om listor över nödfallsövertid i april, fick de dem först i juli. Listorna visade nödfallsövertid från maj till juni. Därför skickade Matilda Eriksson en begäran om åtgärd enligt arbetstidslagen till Arbetsmiljöverket.

"Pågår en dialog"

SU:s kommunikationsdirektör Anders Goliger kan inte uttala sig om hur kommunikationen med facket sköttes från arbetsgivaren angående nödfallsövertiden. Inte heller om varför övertiden registrerats som nödfallsövertid.

– Det pågår en dialog nu om nödfallsövertiden. Jag kan inte kommentera detta medan dialogen pågår, säger han.

Missa inga nyheter! Prenumerera på Vårdfokus nyhetsbrev

Sahlgrenska har nu börjat sammanställa hur många timmar som de anställda har jobbat över. Redan i augusti hade en del jobbat mer än 200 timmar övertid. Nio anställda med så mycket övertid jobbar på område 2.

Sjukskrivningar och trötthet

På några avdelningar där personalen jobbat mycket övertid, har facket märkt av fler sjukskrivningar. Enligt SU har hela område 2 lika många sjukskrivningar i höst som förra hösten. Men skyddsombuden upplever en ökning på en intensivvårdsavdelning och en infektionsavdelning som haft hand om många covidpatienter. Vårdförbundet kan inte bevisa att sjukskrivningarna beror på just övertidsarbetet, men tror att det har påverkat.

Läs även: Pandemin pressar skyddsombuden

– De förtroendevalda har fått uppfattningen att sjukskrivningarna är på grund av att personalen är trött och utmattad efter covidarbetet. Det har gett en jättehög etisk stress. När man har den och dessutom inte får vara ledig när man skulle vara ledig, då bygger det ju på, säger huvudskyddsombudet Matilda Eriksson.

Vad hade arbetsgivaren kunnat göra i stället för att beordra övertid?

– Jag kan inte säga att man hade klarat sig utan övertid, för det var en jättetuff period. Men det hade varit ärligare att höra av sig till oss på Vårdförbundet och förhandla för varje person. Då hade man till exempel kunnat identifiera personer som är mer sårbara än andra, säger Matilda Eriksson.