Afghanistan: Barnmorskeskolan öppnar i nya lokaler

Afghanistan: Barnmorskeskolan öppnar i nya lokaler
Entrén till barnmorskeskolan i Maidan Shahr som förstördes helt vid ett bombdåd i slutet av november. Foto: SAK

Den här veckan återupptar barnmorskestudenterna i Maidan Shahr sin utbildning i nya lokaler. Deras förra skola ligger i ruiner efter ett bombdåd och hela området är mycket osäkert, enligt svenska Afghanistankommittén.

De nya lokalerna för barnmorskeskolan ligger i en annan del av staden Maidan Shahr, berättar Torvald Åkesson, generalsekreterare för svenska Afghanistankommittén, SAK, som driver skolan.

– Vi hoppas att de ska vara lite bättre ur säkerhetssynpunkt, men hela den här provinsen är mycket orolig, säger han.

Sjukvårdskliniker förstörda

Maidan Shahr ligger i provinsen Wardak, väster om Kabul på vägen mot Kandahar. I området finns flera olika beväpnade grupper och dessutom en bas för amerikanska soldater ur den internationella ISAF-styrkan.

I september förstördes en klinik för fysioterapi som drivs av SAK för att stödja och rehabilitera funktionshindrade. Den gången var den lokala myndigheten och den amerikanska basen i närheten det egentliga målet.

I oktober blev en av SAK:s sjukvårdskliniker ockuperad och delvis förstörd av ISAF-styrkor och trupper ur den nationella afghanska armén som använde lokalerna som arrestlokal, bas för eldstöd och logistikcentral. Detta helt i strid med internationella överenskommelser.

Neutrala och respekterade

– Vi har påtalat att det strider mot de regler som finns om att hälso- och sjukvård ska fredas och även fått en ursäkt från ISAF. Nu fortsätter vi diskussionerna för att något liknande inte ska hända igen, säger Torvald Åkesson.

Även om det är ett mycket instabilt område så tycks oron ha ökat än mer på senare tid, vilket har att göra med den politiska osäkerhet som råder inför de internationella truppernas tillbakadragande 2014. Trots det anser Torvald Åkesson att SAK:s kliniker och skolor klarar sig relativt bra.

– Vi har byggt upp vår verksamhet i Afghanistan under 30 år och har ett gott rykte. Vi uppfattas som neutrala och är respekterade.

Utbildningen av barnmorskor accepteras

Och den här veckan får alltså barnmorskeskolan i Maidan Shahr nya lokaler i ett område som förhoppningsvis ska vara något säkrare än tidigare.

– Barnmorskeutbildningen har stor betydelse genom att spädbarns- och mödradödligheten sjunker. Den har accepterats, även av männen, eftersom alla vill att det föds barn och att kvinnorna överlever förlossningarna, säger Torvald Åkesson.

Mer om ämnet

Hämtar fler artiklar
Till Vårdfokus startsida