Akademiska. Barnmorskorna fick 1300 kronor i lönebud

Akademiska. Barnmorskorna fick 1300 kronor i lönebud
Barnmorskorna på Akademiska sjukhuset i Uppsala är inte nöjda med arbetsgivarens svar. 30 av 100 har sagt upp sig.

30 av 100 barnmorskor har sagt upp sig. Lönebudet lär inte få dem att ångra sitt beslut.

Barnmorskan Kristina Stenson och ett 60-tal av hennes kolleger trängde i går eftermiddag ihop sig i stora konferensrummet på kvinnoklinikens bottenvåning på Akademiska sjukhuset i Uppsala. De kom för att lyssna på vad arbetsgivaren hade att säga om det lönekrav som de för en dryg månad sedan skickade till ledningen.

De som inte fick plats stod nervöst väntande ute i korridoren.

Uppretade över lång svarstid

– Att det gått så lång tid innan vi som grupp fick träffa ledningen har retat upp folk. Stämningen var inte hätsk, vi hade bestämt oss för att lyssna, men många var, och är, väldigt oroliga. Den oron har inte blivit mindre efter gårdagens möte, säger Kristina Stenson som även är förtroendevald för Vårdförbundet på sin arbetsplats.

Det arbetsgivaren hade att erbjuda barnmorskorna var en speciell satsning som skulle innebära ett lönelyft på 4,4 procent för alla specialistsjuksköterskor, inklusive barnmorskorna, på Akademiska. De tidigare satsningar som gjorts på specialistsjuksköterskor har barnmorskorna inte fått ta del av, vilket gjort att de halkat efter.

Medianlönen 27 600

Enligt Kristina Stenson är medianlönen bland barnmorskorna i dag 27 600 kronor. Med den lönen skulle det bli ett påslag på knappt 1 300 kronor, vilket är 3 700 kronor mindre än vad barnmorskorna begärt.

– Arbetsgivarens svar var som hugget i sten. Det gavs inga som helst öppningar, säger Kristina Stenson som nu befarar att fler kommer att säga upp sig.

Före helgen hade 28 av Akademiska sjukhusets cirka 100 barnmorskor lämnat in sin avskedsansökan. När de i går eftermiddag mötte arbetsgivaren hade ytterligare två barnmorskor beslutat att lämna kvinnokliniken.

– De slutar inte på grund av arbetsmiljön, som arbetsgivaren har fått för sig, utan för att de anser att lönen är för dålig i förhållande till barnmorskor på andra orter och även sjuksköterskor över lag, säger Kristina Stenson.

Krävt 5000 för redan anställda

Barnmorskornas krav är 30 000 kronor i ingångslön och 5 000 kronors påslag för redan anställda.

– Många känner sig kränkta över att tjäna mindre än de barnmorskor som de tidigare handlett som studenter och som vid nyanställning har fått bättre lön än vad själva har.

Det finns gott om jobb som barnmorska på andra orter, men enligt Kristina Stenson kommer en del av dem som sagt upp sig att börja jobba som sjuksköterskor igen, eftersom det många gånger ger en högre lön än den som kvinnokliniken i Uppsala kan erbjuda.

– Arbetsgivaren har försökt att få det här till en fråga om arbetsmiljö. Men vi har en bra vårdmiljö i dag. Det vi har varit oroliga för är att den ska försämras om inte arbetsgivaren börjar betala skäliga löner. Det är just det som nu håller på att ske. Du kan ju tänka dig hur det blir att jobba kvar här, när hälften av de som har förlossningsvana försvinner.

Mer om ämnet

Senaste jobben

Hämtar fler artiklar
Till Vårdfokus startsida