Legitimation

Arbetade som barnmorska och chef i 15 år utan legitimation

När Socialstyrelsen upptäckte att hon sedan 2001 hade arbetat som barnmorska utan att ha legitimation blev hon vettskrämd och trodde att hon skulle få sparken från sin tjänst som chefbarnmorska.

För Vårdfokus berättar barnmorskan att hon ända sedan sin utbildning till sjuksköterska i mitten på 1990-talet har praktiserat, arbetat och chefat på en och samma gynekologiska avdelning. Efter barnmorskeutbildningen i början av 2000-talet fortsatte hon på samma avdelning, nu som barnmorska. Det senaste året har hon haft en tjänst som chefbarnmorska på samma enhet.

– Jag tänkte aldrig på att söka legitimation, jag glömde. Och det var aldrig någon som kollade eftersom jag kom tillbaka till samma ställe där jag hade arbetat före utbildningen, säger barnmorskan som efter upptäckten har mått psykiskt dåligt.

Att hon saknade legitimation upptäcktes när hon för några månader sedan ansökte om förskrivningsrätt, vilket inte ingick i barnmorskeutbildningen på den tiden hon gick den.

Anmäld till Ivo

Socialstyrelsen har anmält barnmorskan och det sjukhus där hon arbetar till Inspektionen för vård och omsorg, Ivo, som nu ska utreda fallet.

I sin anmälan skriver Socialstyrelsen att de ser mycket allvarligt på att sjukhuset anställt en person som barnmorska utan att kontrollera behörigheten. En legitimationskontroll kan enkelt göras genom att kontakta det så kallad Hosp-registret där all legitimerad sjukvårdspersonal finns registrerad

– Det första jag tänkte var att jag skulle bli av med jobbet. När jag kallades upp till HR fick jag panikångest. Jag trodde att jag skulle hamna i fängelse och tänkte att nu tar de inte bara min barnmorskelegitimation utan även min legitimation som sjuksköterska.

Fick behålla jobbet

Men ledningen tog lättare på saken än vad hon själv trodde. Bara några dagar innan Socialstyrelsen gjorde sin Ivo-anmälan fick hon också sin barnmorskelegitimation beviljad. Hon arbetar kvar som barnmorskechef och lär knappast hamna i fängelse. Den som bryter mot patientsäkerhetslagens föreskrifter om legitimation kan på sin höjd dömas till böter.

Nyligen skrev Vårdfokus om en annan kvinna som hade arbetat som barnmorska i tolv år utan att ha legitimation för yrket. Även hon hade missat att ansöka om den och liksom i det här fallet upptäcktes fadäsen först i samband med att hon ansökte om förskrivningsrätt.

Ivo:s utredning avslutades med kritik mot den barnmorskan, och vårdgivaren. Men hon fick behålla sina båda legitimationer som sjuksköterska och barnmorska.

Mer om ämnet

Hämtar fler artiklar
Till Vårdfokus startsida