förlossningar

Backar om ny metod att förutsäga värksvaghet

I våras berättade Södersjukhuset att de skulle införa en ny, unik metod för att avgöra vilka kvinnor som svarar på värkstimulerande dropp. Efter kritik mot det vetenskapliga underlaget backar nu sjukhuset.

I mars berättade Vårdfokus om den nya metoden som innebär att ett prov tas på det fostervatten som läckt ut för att mäta laktathalten (mjölksyra). Enligt forskning som gjorts av överläkaren Eva Wiberg-Itzel kan man med hjälp av provet tidigare identifiera vilka kvinnor som kommer att svara på värkstimulerande dropp. På så vis skulle man kunna undvika långdragna förlossningar och i ett tidigare skede fatta beslut om kejsarsnitt.

Men landstingets metodråd underkänner i en rapport det vetenskapliga underlaget, skriver Läkartidningen. Och nu backar Södersjukhuset från beslutet att införa metoden och säger att man i stället ska forska vidare.

– Vi har bestämt att vi ska göra det i studieformat i stället, en etikansökan är inlämnad, säger verksamhetschefen för förlossningen Ingegerd Lantz till Läkartidningen.

Inte bättre än dagens metod

Hon säger att det var för få patienter i de studier som gjorts hittills, men Elisabeth Persson, ansvarig för landstingets metodråd, säger att det inte handlade om att det var för få studier, utan att det inte är visat att laktatmätning är en bättre metod än den som i dag finns för att följa förlossningen, så kallat partogram.

Företaget som har sålt in den nya analysmetoden grundades av Ewa Wiberg-Itzel själv och hennes man. Till Läkartidningen säger hon att hon i dag inte har några ägarintressen i företaget. Hon anser också att metodrådets slutsatser bygger på missförstånd.

”Ett gränsland”

Ewa Wiberg-Itzel säger att det pågår fler studier och att det även finns andra studier gjorda än de sex som metodrådet analyserat. På frågan om det handlar om implementering av metoden i klinik eller om forskning säger Ewa Wiberg-Itzel att det är svårt att säga, att det är ett gränsland.

– Egentligen handlar det om implementering i klinik men eftersom det är jättesvårt har jag försökt gå en mellanväg. Men nu har jag pratat med etiknämnden och kommit överens om en ansökan till dem så att det är klart även om det är i gränslandet, säger hon till Läkartidningen.

Ewa Wiberg-Itzel säger också att det var ”helt galet” att metoden beskrevs som ett sätt att minska antalet långdragna förlossningar i det pressmeddelande som gick ut från Södersjukhuset i mars.

Mer om ämnet

Hämtar fler artiklar
Till Vårdfokus startsida