Barnet dog när mamman fick allergichock av energidryck

För att den blivande mamman skulle få nya krafter under den besvärliga förlossningen fick hon ett glas energidryck av barnmorskan. Det gjorde att hon fick en svår allergireaktion. Barnet dog efter förlossningen.

Den 29-åriga kvinnan hade en besvärlig förlossning och ville helst bli snittad, som hon hade blivit vid det första barnets födelse. Men för att hon skulle orka kämpa på lite till fick hon ett glas energidryck av barnmorskan på Borås lasarett. Det skriver Göteborgs-Posten.

Men barnmorskan hade inte stämt av med journalen där det stod att kvinnan var allergisk mot mjölkprotein eller så missade hon att läsa dryckens innehållsdeklaration.

Kvinnan fick en kraftig allergisk reaktion och alla resurser fick sättas in för att rädda hennes liv. Eftersom hon nu var för sjuk för att sövas blev det en mycket komplicerad förlossning. Läkarna lyckades få igång hjärtat trots att barnet var livlöst när det föddes fram, men efter två dagar dog barnet.

Nu görs en Lex Maria-anmälan till Socialstyrelsen av tillförordnade chefläkaren Hans-Göran Hagström. Han poängterar att mamman inte har någon som helst skuld i det inträffade.

– Hon har berättat att hon är allergisk, så det är helt och hållet vårt ansvar. Vi har väldigt tydliga riktlinjer för hur allergier ska hanteras, säger Hans-Göran Hagström till Göteborgs-Posten.

Hämtar fler artiklar
Till Vårdfokus startsida